ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Am o intrebare legata de preaviz: daca firma nu mai are nevoie de un angajat,e obligat sa stea in preaviz 20 zile lucratoare? Si daca e cu norma de 8 ore, atunci in perioada de preaviz este obligat sa stea 4 ore la locul de munca si 4 ore sa mearga sa isi caute de lucru si el este platit tot 8 ore?
Dar in cazul in care pleaca angajatul de la sine, trebuie sa stea 8 ore in preaviz, nu?

Multumesc.

Adaugata in: Codul Muncii
Simona Paul
 User  Simona Paul
a intrebat la 04 Iun. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2013
Daca vorbim de desfiintarea postului, atunci in mod obligatoriu angajatorul va acorda preavizul legal de minim 20 de zile lucratoare conform Codului muncii. Nu se poate trece cu vederea acest drept.

Referitor la programul de lucru, angajatul nu are nicio astfel de obligatie. Daca in CCM este prevazuta posibilitatea reducerii la jumatate a programului de lucru al salariatului concediat pe motive neimputabile lui, atunci se va aplica in consecinta. In caz contrar, Fie se incheie un acord cu el in care i se permite sa plece de la lucru pentru a-si cauta alt loc de munca, fie se modifica norma in CIM prin act aditional, iar daca nu se recurge la niciuna din aceste masuri se va respecta programul din contract.

Daca angajatul isi da demisia, situatia este diferita. Pentru ca intr-o atare situatie preavizul este un beneficiu al angaatorului, spre deosebire de concediere cand preavizul este acordat in favoarea angajatului. In cazul demisiei, daca angajatorul nu renunta partial sau total la preaviz sau daca si-a respectat obligatiile contractuale, atunci salariatul are obligatia de a respecta durata preavizului si programul de lucru. In caz contrar se poate ajunge la cercetare si chiar concediere disciplinara.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024