ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Problema unui salariat abuzat contractual, moral și material


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Bună seara.
Am absentat de la serviciu 5 zile deoarece mi s-au încalcat drepturile prevazute prin contractul individual de muncă cum ar fi dreptul la egalitate de șanse și tratament (am primit bocanci de lucru folosiți de altul pe cand noii angajați au primit bocanci noi), parțial dreptul la salarizare (am fost remunerat la oră, eu neexprimându-mi un acord scris în acest sens, nu conform contractului de muncă, contract unde am un salariu brut de 840 RON (negociat) și sporuri de 25% de noapte și cel de weekend de 5%, media lunară de ore prestate este de 240 (luna asta 276)), durata timpului de repaos și refuzul acordării sporurilor (în contract am stipulat 8 ore/zi, 40 ore săptămănal dar eu efectuam la un program de 12 ore/zi/noapte 240 de ore de nu mai bine precum și că am fost plătit normal în zilele de sărbători legale în care am lucrat ), și mai rău obligativitatea prin programul impus de a lucra iar la un program de 12/24 fără repaosul de 2 zile și depășind durata normata de ore.

În cazul în care voi fi convocat la comisia de disciplină și voi prezenta aceste argumente am vreo șansă ca absențele să îmi fie motivate și de asemenea să se găsească o cale prin care să mi se desfacă contractul de muncă astfel încât să beneficiez de șomaj?
Menționez că în data de 1 august m-am dus la sediul firmei să stau de vorbă cu șefii în vederea înaintării demisiei iar aceștia au devenit agresivi verbal (patronul invocând faptul că de ce vreau să mă duc la ITM? Să îi reclam?!) iar managera firmei m-a făut nesimțit și s-a apucat de urlat ca o isterică ignorând faptul că vreau să demisionez, deci a fost un eșec...

De asemenea mai menționez că într-un fel am fost sacționat disciplinar prin mutarea la un alt punct de lucru al firmei situat într-o comună apropiată de localitatea unde stau (7 km dar fără vreun mijloc de transport în comun) și mi-a fost diminuat salariul cu 50 de lei timp de 2 luni iar timp de 2 luni cu 100 de lei, dar eu nu am avut abateri disciplinare, ba din contră, un comportament exemplar și eram considerat de patron un om de bază de la care a și cerut consultanță de specialitate (eu fiind cel mai competent în domeniu ca să o ofer referitor la ce cate se fac în caz de producere de eveniment). Am lucrat în continuare încă 4 luni dar schimbarea programului la 12/24 (acel ilegal nu cel legal) a fost deja prea mult. Și cu salariul tăiat și acum și fără timp liber și de asta am refuzat să mai intru deservici.

1. Ce se poate face în situația mea și cum aș putea obține banii furați de patron?

2. În cazul de față dacă voi scrie aceste argumente la comisia de disciplină, aceste argumente sunt suficient de solide pentru a justifica neprezentarea la serviviciu + 5 absențe nemotivate?

Mulțumesc anticipat de răspunsuri și de răbdarea de a citi problema mea!

Adaugata in: Codul Muncii
Lonlines Wolf
 User  Lonlines Wolf
a intrebat la 10 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Aug. 2013
Sunt foarte multe nereguli acolo din cate observ si angajatorul nu pare sa aiba vreo retinere in incalcarea legii. Motiv pentru care fara interventia ITM si a instantei de judecata situatia nu prea vad sa se rezolve in beneficiul dvs legal. Depuneti o plangere la ITM si o actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor neacordate la timp si in conformitate cu legea si contractul de munca existent.

Drepturile salariale neacordate le veti putea recupera numai prin actiune depusa in instanta de judecata, altfel nu prea aveti cum. ITM poate sanctiona angajatorul dar nu va garanteaza recuperarea drepturile neprimite conform legii si la vreme.

Referitor la absentele nemotivate, acolo nu prea aveti ce sa faceti, din pacate abaterea exista si in urma unei cercetari se poate ajunge la concedierea disciplinara, ca urmare a careia pierdeti dreptul la somaj. Nici demisia insa nu va asigura primirea lui, din contra, este tot motiv imputabil salariatului. Este necesara o concediere prin motive neimputabile salariatului ca sa puteti primi indemnizatia de somaj.

Cand angajatorul nu respecta clauzele contractuale aveti dreptul sa demisionati fara preaviz, dar nu puteti absenta nemotivat asteptandu-va sa nu fie incadrata ca abatere, pentru ca in final ea asta reprezinta.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton adriana iancu Viviana Serni G Stancu George Andreescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024