ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Probleme cu angajatorul


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sotul meu este angajat la o firma de transport marfa. Salarul de incadrare este 702 ron, in mana lua aproximativ 1700 ron dar de vreo doua luni angajatorul gaseste diferite motive sa nu ii mai dea salar. Lucreaza aproape tot timpul indiferent ca este zi sau noapte, iar cand le spune ca este obosit il obliga sa conduca sub motivul ca marfa este urgenta, iar daca refuza il ameninta ca nu ii mai plateste cursa. In contractul de munca este trecut 8 ore pe zi, iar orele pe care le lucreaza in plus nu ii sunt platite si nici sporuri de noapte nu primeste.

Adaugata in: Codul Muncii
Ramona-camelia Cheregi
 User  Ramona-camelia Cheregi
a intrebat la 15 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2012
In primul rand ceva nu este in regula cu salariul acela, el ia o parte din bani la negru, ilegal, daca in CIM apare suma de 702 lei iar in mana primeste 1700 lei fara alte sporuri. Daca primeste si sporuri pe langa salariu atunci ar putea fi in regula dar trebuie verificat, pentru ca daca exista o suma primita la negru pentru aceasta nu se platesc contributii, cel mai probabil.

Orele suplimentare ar trebui compensate fie cu timp liber corespunzator, platit, acordat in urmatoarele 60 de zile, fie cu un spor de minim 75% la salariul de baza. Plata orelor suplimentare nu este obligatorie, insa compensarea lor da.

Codul mucii republicat:
Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Munca de noapte se compenseaza fie cu reducerea programului cu o ora (de la 8 la 7 ore) din ziua in care urmeaza sa intre in tura de noapte, fie cu spor la salariu de 25%. Indiferent de modalitatea de compensare aleasa de angajator, este necesar ca munca de noapte sa reprezinte minim 3 ore din timpul normal de lucru (din 8 ore) pentru a fi compensata.

Codul muncii republicat:
Art. 125
(1) Munca prestata intre orele 22,00?6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Sotul dvs poate face o sesizare catre ITM pentru nerespectarea acestor drepturi prevazute de lege.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024