ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Reducere program de lucru angajati


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Societatea la care lucrez are ceva probleme in sensul ca vanzarile au scazut in ultima vreme si doreste o reducere a timpului de munca pt salariatii din compartimentul direct afectat de aceasta situatie. Va rog sa imi spuneti ce anume trebuie sa faca angajatorul pentru a putea reduce temporar activitatea (2-3 luni) si daca poate reduce activitatea unui singur departament.
De asemenea trebuie facute acte aditionale la contractele de munca pentru salariatii ce vor fi afectati sau numai o decizie la nivelul unitatii? Mentionez ca unitatea are sub 20 salariati si nu are contract colectiv de munca si nici sindicat.
Va multumesc anticipat!
Alexandra Oana

Adaugata in: Codul Muncii
Alexandra Oana
 User  Alexandra Oana
a intrebat la 25 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului alexandra oana la 30 Iul. 2013
Nu puteti modifica norma pe baza unei decizii sau a hotararii AGA. Puteti insa dispune uspendarea pe motivul pe care vi l-am redat, iar in timpul suspendarii ei pot lucra doar 6 ore pe zi pentru ca oricum vor primi indemnizatie de 75% din salariul de incadrare, deci nu este obligatoriu sa operati si o modificare la nivelul acestui element.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Oana
 User Alexandra Oana
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Iul. 2013
Multumesc pentru raspunsul prompt.
In cazul in care ii chem totusi la serviciu le mai fac decizie de suspendare sau pot da o decizie in baza unei hot. AGA prin care sa lucreze 6 ore pe zi?
Multumesc anticipat,
Alexandra Oana
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului alexandra oana la 26 Iul. 2013
Puteti, da. Legea prevede ca pe perioada reducerii activiatii angajatii sunt la dispozitia angajatorului. Nu puteti insa modifica norma din contract fara un act aditional, ceea ce ar presupune acordul salariatului si ar fi diferit de suspendarea pentru reducere temporara a activiatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Oana
 User Alexandra Oana
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Iul. 2013
Multumesc pentru raspuns.
In perioada respectiva pot sa ii pun sa vina la serviciu 6 ore in loc de 8 si sa le platesc 75% din salariul brut trecut in contractul de munca al fiecarui salariat sau din salariul de baza corespunzator locului ocupat adica 800 lei?
Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Iul. 2013
Nu se fac acte aditonale intr-o astfel de situatie. Se intocmesc decizii de suspendare ca urmare a reducerii temporare a activitatii si pe baza unei decizii AGA, in temeiul art. 52 (1) litera c) din Codul muncii republicat:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Deciziile se opereaza in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, asa cum prevede HG 500/2011.

Daca intreruperea se prelungeste peste 30 de zile lucratoare, printr-o noua decizie se poate reduce programul de la 5 la 4 zile pe saptamana, in temeiul art. 52 (3) din Cod, cu reducerea salariala aferenta.


Art. 52
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024