ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somajul tehnic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


lucrez la o firma de confectii de 13 ani.firma are investitie in zona defavorizata si din lipsa de comenzii si implicit de bani patronul a hotarit plata a 75 la suta din salariu in ultimele doua luniun fel de somaj tehnic.vreau sa stiu pe ce perioada poate sa se intinda acest somaj tehnic acordat de angajator si daca influenteaza ulterior somajul acordat de stat in cazul in care angajatorul va hotari sa opreasca activitatea.

Adaugata in: Codul Muncii
Georgeta Pletea
 User  Georgeta Pletea
a intrebat la 05 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2012
Daca angajatorul a suspendat contractele de munca pentru reducere sau intrerupere temporara a activitatii cu plata unei indemnizatii de 75%, in mod legal si cu operarea lor in Revisal, atunci da, aceasta perioada din pacate va influenta somajul efectiv. Daca insa contractele de munca nu sunt suspendate dar el va plateste un salariu cu 25% mai mic, fara sa aiba la baza nici un act aditional sau o decizie, atunci se poate trage concluzia ca angajatorul nu respecta nivelul salarial stabilit prin contract.

Referitor la perioada suspendarii pentru reducere sau intreruperea temporara a activitatii, codul muncii nu prevede o perioada maxima, nu are cum, pentru ca o astfel de suspmdare ia sfarsit odata cu rezolvarea probelemelor care au determinat-o. Insa codul muncii prevede ca daca aceasta perioada de suspendare pe motivul reducerii sau intreruperii temporare a activitatii depaseste 30 de zile lucratoare, angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu posibilitatea de a reduce indemnizatia.

Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
[...]
c. in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca,
[...[
3. In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
1. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. 3 .
2. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. 1, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024