ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

sporul de vechime se mai adauga la salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


cum se calculeaza sporul de vechime ex daca am lucrat 10 ani acum avand salariu de incadrare 850 lei care este valoare sporului de vechime


Adaugata in: Codul Muncii
Ionescu Valentin
 User  Ionescu Valentin
a intrebat la 15 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 17 Feb. 2014
Stiu ca se intampla asa, de aceea am si punctat acest lucru. In titulatura unor unitati de stat, de exemplu scoli dar nu numai, apare ca spor de stabilitate, iarasi in mod corect. Si chiar si in cele private, aceasta notiune a fost preluata si utilizata in mod corect. Dar sporul de vechime e spor de vechime chiar daca nu mai exista CCMUN in care aparea impus pentru orice angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
In esenta aveti dreptate. Insa in practica nu toti fac diferenta, astfel ca se intalnesc numeroase spete in care in CCM/ROI sau alte politici interne, formularea sporului respectiv se face cu titulatura de spor de vechime in unitate. Pentru nespecialistii care cauta intr-un ROI/CCM referirea la sporul de vechime si conditiile in care ar putea sa beneficieze de el, o eventuala mentionare a sporului de fidelitate s-ar putea sa le scape cu vederea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Este important de stiut daca lucrati in mediu privat sau bugetar, in primul rand. Pentru ca in mediul privat, in marea majoritatea a cazurilor, sporul de vechime se acorda, asa cum v-a spus dna Marina, in baza CCM intern, sau chiar a RI daca nu exista acest tip de contract. In unele domenii sporul se poate regasi in CCM la nivel de ramura / grup de unitati sau acordul incheiat la nivelul sectorului de activitate. Iar pentru mediul bugetar exista legi speciale, asa cum este cazul functionarilor publici, de exemplu, cat si al majoritatii angajatilor platiti din fonduri publice, in baza legii unitare a salarizarii.

In functie de domeniul si mediul de activitate, asadar, pe baza acestor lucruri puteti trage concluzia daca angajatorul este sau nu obligat legal sa acorde acest tip de spor.

CCM la nivel de ramura si grup de unitati, in vigoare la ora actuala, sunt publicate pe site-ul Ministerului Muncii - http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/dialog-social/info/protectie-sociala/dialog-social/953-contracte-colective-de-munca

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 17 Feb. 2014
Cel pentru vechimea detinuta doar in nunitate este de regula spor de fidelitate. Cel pentru vechimea in munca totala este spor de vechime, se face aceasta distinctie intre cele doua.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 16 Feb. 2014
As mai adauga faptul ca in situatia in care in unitatea la care va desfasurati activitatea este prevazuta acordarea sporului de vechime, este important sa stabiliti din modul in care este formulat articolul, daca se acorda pentru vechimea in unitatea respectiva sau vechimea in munca in general. Cu titlu de exemplu, daca se acorda spor pentru o vechime de 5 ani in unitatea respectiva, iar dvs aveti 10 ani de vechime in munca din care doar 2 in unitatea respectiva, atunci nu va incadrati la primirea sporului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marina Florina
 User Marina Florina (HR & Payroll Specialist, SC Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara SA)
a raspuns la intrebare la 15 Feb. 2014
Sporul de vechime se acorda daca el este mentionat in CCM-ul la nivel de unitate...

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024