ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate modifica CCM in urmatoarea situatie?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Numele meu este Vasian Petru Virgil, angajat al unei societati de stat, membru de sindicat cu C.C.M individual (2010-2014) semnat in baza C.C.M. pe societate (2010-2014), negociat in baza C.C.M. pe ramura (2010-2014); va rog daca este posibil sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: O Comisie de Negociere, la nivel de societate poate sa anuleze un drept din C.C.M. in cazul in care societatea nu isi mai permite sa-l asigure? Sa fiu mai explicit ,este vorba despre un drept salarial cu referire la coeficientii de ierarhizare raportati la salariul minim pe economie.

Petru Virgil Vasian
 User  Petru Virgil Vasian
a intrebat la 20 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Petru Virgil Vasian
 User Petru Virgil Vasian (electrician medie tensiune, S.C.U.M.CUGIR S.A.)
a raspuns userului PETRU VIRGIL VASIAN la 25 Feb. 2014

puiu.horatiu@itmalba.ro
To Me
Feb 24 at 5:37 PM
Stimate domn,

La nivel national, nu s-a mai negociat si semnat intre partenerii sociali un nou contract colectiv unic si ca atare raportarea dvs, la coeficienti de ierarhizare a salariilor nu mai are nici un fundament la ora actuala, decit probabil clauzele din contractul colectiv de munca de la nivelul ramurii de activitate din care face parte societatea dvs. In aceste conditii daca la nivel superior s-a negociat un sistem de salarizare fundamentat pe coeficienti de ierarhizare, acesta este obligatoriu pentru toate unitatile din ramura respectiva si nici o comisie de negociere nu poate porni la stabilirea sistemului de salarizare de la niveluri inferioare celor stabilite in contractul colectiv de la nivel superior (literatura de specialitate face vorbire in acest sens de teoria "dreptului cistigat").

Sef serviciu Control R.M.,
jr.Puiu Horatiu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Petru Virgil Vasian
 User Petru Virgil Vasian (electrician medie tensiune, S.C.U.M.CUGIR S.A.)
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Feb. 2014
Motivatia de la ITM a fost aceasta;atat timp cat este in vigoare CCM pe ramura (2010-2014) nu pot fi eliminati coeficientii de erarhizare chiar daca in comisia de negociere cele doua parti ,administratie si sindicat,au cazut de acord.Am fost avertizati de posibilitatea de a fi dati in judecata de catre cei care au benificiat pana acum de acesti coieficienti.Drepturile prevazute in CCM pe ramura fiind minimale si obligatorii pentru CCM pe societate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PETRU VIRGIL VASIAN la 24 Feb. 2014
Incercati sa aflati de la ITM de ce este refuzata inregistrarea documentului pentru ca atat timp cat toate documentele sunt in regula, nu ar trebui sa apara probleme la inregistrarea lui. Poate aveti documente lipsa sau incomplete.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Petru Virgil Vasian
 User Petru Virgil Vasian (electrician medie tensiune, S.C.U.M.CUGIR S.A.)
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Feb. 2014
Revin cu o complectare la datele de mai sus,odata cu modificarea salarului minim pe economie a dus, ca urmare a aplicarii coieficientilor de erahizare,la o uniformizare a salariilor .Bugetul pe cheltuiala salariala ramanand acelas de patru ani a facut sa nu mai putem face o diferenta de salarii in functie de responsabilitati.Aplicarea coieficientilor de erarhizare a dus la salarizare uniforma la o munca si responsabilitate inegala.Sintem intr-un blocaj datorat acestui fapt.Contractul te obliga sa accepti acesti coieficienti dar bugetul de stat nu iti permite sa mai faci acea departajare corecta pe masura cotributiei si responsabilitatii la locul de munca.Desi am incercat sa abrogam acel articol din CCM prin negociere ,lucru ce s-a si optinut,cei de la ITM nu vor sa ne inregistreze CCM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
Nu aveti cum sa aveti CCM (Contract Colectiv de Munca) individual, este contract individual de munca (CIM, daca doriti sa utilizati abrevierea).

Pentru modificarea clauzelor din CCM este necesara deschiderea unei proceduri noi de negociere, elementele din cuprinsul contractului nu pot fi modificate unilateral, este necesara convocarea sindicatului sau a reprezentantilor in acest scop. Daca insa la nivel macro, al institutiilor bugetare, se emite un act normativ care sa impuna eliminarea tuturor coefictientilor de ierarhizare la calcularea salariului atunci se va aplica legea.

La fel, daca unitatea intra in insolventa, lichidatorul poate denunta chiar intreg CCM la nivelul unitatii, daca este de parere ca acele prevederi nu pot fi in totalitatea lor in interesul rezolvarii situatiei existente.

De asemenea, daca CCM a expirat atunci cat timp nu exista o clauza care sa permita aplicarea prevederilor lui pana la negocierea altui contract, prevederile ies din uz odata cu expirarea.


Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024