ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care sunt procedurile de urmat pt.concedierea unui Agent comercial?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum poate fi concediat un angajat, agent comercial, care in ultimele 6 luni nu a mai marit portofoliu de clienti?Mentionez ca in fisa postului nu s-a mentionat un target anume, ci "obligatia de prospecta in permanenta piata in vederea identificarii de noi clienti".Este suficienta o evaluare a performantelor, sau se va face cercetare disciplinara prealabila pt. neandeplinirea sarcinilor de serviciu? Concedierea se poate face cu art.61 lit."d" din Codul Muncii? Va multumesc.

Rodica Sireteanu
 User  Rodica Sireteanu
a intrebat la 06 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Nu am citit ca ar fi vreun referat care sa conduca la cercetare disciplinara,Este strict un rezultat inm urma evaluarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Feb. 2014
Daca angajatul nu isi respecta atributiile din fisa postului, in mod voit, acest lucru intra la categoria abatere disciplinara. Necorespunderea profesionala are la baza neatingerea obiectivelor de performanta, acesta este elementul ce reflecta potrivirea profesionala a angajului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Feb. 2014
Apreciez ca in urma evaluarii profesionale se poate constata necorespunderea profesionala nicidecum sanctionarea cu incetarera CIM disciplinar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Feb. 2014
Trebuie sa existe niste obiective clare de atins pe care angajatul sa le cunoasca, astfel incat sa puteti spune ca prin evaluare ar rezulta neatingerea lor. Prospectarea pietei nu inseamna si aducerea unor clienti noi, cresterea portofoliului.

Nu se justifica o cercetare disciplinare in cazul de fata, cat timp nu puteti dovedi ca a prospectat sau nu piata. Ca nu a obtinut clienti noi, acest lucru nu reiese din modul in care este formulat obiectivul ca reprezentand o obligatie a lui.

In situatia in care, cu respectarea criteriilor prevazute in RI, in urma evaluarii se constata ca angajatul intr-adevar nu si-a atins obiectivele de performanta anterior stabilite atunci se poate dispune concedierea in baza art. 61 d) din Cod, cu repsectarea obligatiilor legale.


Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b) - d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
........................
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 63
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului. [...]

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024