ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Abuz in serviciu si hartuire morala?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Sunt angajata pe post de casiera la un magazin iar sefa de magazin m a pus sa semnez niste procese verbale ( de inversiune pe casa) desi nu eu gresisem ci ea. M am complacut si am semnat, insa ea a continuat cu sicanarile, cum gresea un coleg eu eram pusa sa rezolv situatia ca zicea ea ca sunt obligata ca daia sunt la munca, colegii care greseau erau lasati in pace iar eu eram certata.Vi se pare normal ca o sefa de magazin sa imi impute mie sa rezolv greselile colegiilor mei, sa ma tina peste program si sa nu imi ceara acordul?. Astazi m a dat afara de la munca ca ea mi a spus ca daca ea imi zice sa stau in cap ca asa sa fac si eu am contrazis o si ea mi a zis dute acasa. Poate sa imi ceara acest lucru sa plec de la locul de munca pentru asa lucru? Am inteles ca sunt si concediata....Ma simt foarte demoralizata mereu sunt acuzata de lucruri pe care nu le fac si cu toate astea am vb cu sefa ei ierarhica si nu se intampla nimica Am facut o seseizare la itm si ma gandesc sa o dau si in judecata deoarece din cauza ei mi am distrus sanatatea . Ce anume poate sa i faca Itm ul? Mentionez ca nu am semnat fisa postului niciodata si am facut si ore de noapte neplatite si necompensate Va multumesc astept rasp

Adaugata in: Concediere
Cristina Monica
 User  Cristina Monica
a intrebat la 11 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina monica la 16 Iul. 2014
Angajatorul poate sa spuna multe, insa nu va poate concedia verbal, asta este sigur. Concedirea trebuie sa aiba la baza un act scris, ca o consecinta juridica a intocmirii CIM in forma scrisa. Nu se dispune concedierea doar prin vorbe, nu este legal acest lucru. Cat timp nu primiti niciun document scris mergeti in continuare la lucru.

Exista impotriva abuzurilor Codul muncii si nu numai, iar pentru incalcarea lui puteti depune plangere la ITM sau in instanta.

Din pacate se intampla astfel de situatii, iar pentru cele doua zile de neprezentare la serviciu angajatorul poate ponta nemotivat. Este o situatie abuziva, nu contest acest lucru, dar nu una singulara din pacate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Monica
 User Cristina Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Iul. 2014
Deci, sa inteleg ca poate sa mi spuna sa nu mai vin la munca si apoi sa ma treaca nemotivat? Pai cum mai pot veni la munca devreme ce mi a zis sa plec? Chiar nu exista nici o lege impotriva abuzurilor angajatorilor? Pot sa te umileasca si tu esti obligat sa vii a doua zi la munca?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina monica la 15 Iul. 2014
Va poate ponta ca absenta nemotivata, pentru ca atat timp cat nu ati primit o notificare de concediere sau un alt document care sa arate ca ati lipsit cu acordul angajatorului. Concedierea se dispune exclusiv prin document scris, si nu verbal, este consecinta juridica a incheierii contractului in forma scrisa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Cristina Monica
 User Cristina Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iul. 2014
Multumesc mult ptr raspunsuri.Totusi as mai vrea o indrumare va rog si anume o situatia in care am fost pusa : avand o discutie contradictorie cu ea, (in care ii spuneam ca nu este corect sa ni se impute sa platim furturile) a inceput sa zbiere sa plec acasa,lucru ce s a si intamplat.De 2 zile nu mai m am dus la munca considerand logic ca am fost concediata ,am sunat o si i am zis ca o sa vin cand o semnez concedierea si alte documente ce credeti ca tb sa fac de acum inainte? Ma gandesc sa nu ma puna absent nemotivat chiar daca ea mi a zis sa plec, si sa foloseasca asta in desf contrsctului pe motiv disciplins Va multumesc enorm ptr rasp
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Iul. 2014
Nu mi se pare corecta procedura sefei dvs. si sincer nici legala. Pentru ca nu va poate obliga sa efectuati munca suplimentara cat timp nu este vorba de o situatie de forta majora sau de un accident ce ar trebui prevenit sau ale carui consecinte ar trebui inlaturate. Iar tragera la raspundere pentru greslile sau abaterile colegilor nu este nici ea corecta, ar putea fi interpretata, din punctul meu de vedere, drept o discriminare. Munca suplimentare necesita acordul dvs scris inaintea efectuarii ei si se compenseaza cu timp liber platit corespunzator celui lucrat peste program, acordat in urmatoarele 60 de zile, sau cu un spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator orelor suplimentare, daca nu este posibila acordarea liberului.

Nu aveti cu sa fiti concediata cat timp nu ati primit o decizie de concediere si eventual un preaviz legal. Iar daca intentioneaza sa mearga spre o concediere disciplinara, e bine sa stiti ca aceasta, din punct de vedere legal, trebuie sa fie precedata de o cercetare disciplinara. In caz contrar, la o contestare in instanta a documentului veti avea castig de cauza.

ITM poate sa verifice respectarea legii si a drepturilor salariatilor, nu doar a obligatiilor lor, iar in cazul constatarii unor nereguli poate dispune amenzi.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024