ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajatorul te poate concedia daca esti insarcinata, pe motive economice?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Daca angajatorul decide sa te de-a afara pe motive economice ( dar motivul real este ca esti insarcinata) desi ai anuntat acest lucru, are dreptul sa o faca?
Mai poate angaja pe aceiasi functie o alta persoana? dar pe alta functie?
Concediu de maternitate cine il acorda? Angajatorul?Poate refuza sa acorde acest drept?

Multumesc,


Ionpopescu Mara
 User  Ionpopescu Mara
a intrebat la 28 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Sep. 2014
Angajatorul poate dispune concedierea salariatei insarcinate numai daca intra in procedura de faliment, de reorganizare judiciara sau daca se dizolva in conditiile legii. Aceste prevederi se regasesc chiar in Codul muncii republicat.

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
........
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
........
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Concediul de maternitate este cel pentru sarcina si lauzie de 126 de zile si este concediu medical, deci in niciun caz nu il poate acorda angajatorul, ci medicul. Angajatorul insa il va plati in baza ceritificatului medical eliberat de medic, odata ce va intra in posesia lui. Baza legala pentru acordarea lui si calculul indemnizatiei o reprezinta OUG 158/2005, actualizata, si normele de aplicare aprobate prin Ordinul 60/32/2006 actualizat.

Concediul pentru crestere copil, cel de care beneficiati dupa ce finalizati perioada de lauzie, este acordat in baza unei cereri de catre angajator si platit de stat, dupa depunerea unor documente si a unei cereri tip la Primaria de care apartineti. Cf. OUG 111/2010, document in baza caruia se acorda concediu si indemnizatia crestere copil, angajatorul este obligat sa aprobe cererea pentru concediu si sa va elibereze documentele necesare pentru primirea indemnizatiei.

Daca aveti probleme ce au la baza aparitia sarcinii, deci de natura discriminatorie, luati legautra cu Consiliul pentru Combatere a Discriminarii si cu inspectorii ITM.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024