ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care este demersul legal in cazul concedierii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna,

Compania la care lucrez a decis să-și restrângă activitatea. Anunțul a fost făcut cu 3 zile înainte de închidere. Am primit o propunere sa ocup alt post din alt departament ( pentru care aplicasem acum mai bine de 6 luni si nu am fost acceptata) dar nu mai sunt interesata acum să-l accept. In cazul de fata, care ar fi demersurile legale? Am citit CCM si acolo specifică ca in cazul concedierii salariatul primește un salar compensatoriu. Pot sa cer sa scrie in decizia de desfacere a CIM ca se obliga să-mi plătească salar compensatoriu+ perioada de preaviz+ zilele de concediu neefectuate? Ca eu numai in condițiile acestea voi semna decizia. Mulțumesc!

Adaugata in: Concediere
Elena C
 User  Elena C
a intrebat la 01 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorin Adrian Viasu la 03 Iun. 2015
Nu se trece orice in decizia de concediere, si cu atat mai mult nu se trec zilele de CO in acest document. Intr-adevar, este indicat sa apara in decizie salariile compensatorii conform CCM. Doamna deja a mentionat ca este vorba de un salariu care apare in CCM, In cazul in care informatia este omisa din decizie acest lucru nu anuleaza obligatia angajatorului din CCM de a plati acel salariu. In unitatile private, indifierent de tipul concedierii, salariile compensatorii se acorda daca acest lucru apare prevazut in CCM aplicabil.

Pentru salariile compensatorii prevazut in CCM exista niste scutiri de taxe, care apar in Codul fiscal. Insa aceste detalii nu se trec in niciun caz in decizia de concediere.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Adrian Viasu
 User Sorin Adrian Viasu
a raspuns la intrebare la 02 Iun. 2015
Cel mai bine pt dumneavoastra ar fi ca decizia sa cuprinda de preaviz decizia de incetare a activitatii toate elementele de care faceti vorbire, zile CO, salarii compensatorii samd....;Atentie si cum si cand se vor da salariile copensatorii...ce taxe se vor calcula , la ce sume ........lunar, in transe.
Daca aveti un sindicat in societate ar fi bine sa stati de vb cu presedintele acestuia , daca el va mai reprezinta.Concedierea este individuala sau colectiva?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elena C la 02 Iun. 2015
Angajatorul este obligat deja sa plateasca salariul compensatoriu odata ce apare in CCM. Prevederile documentului se aplica ambelor parti, angajat si angaator, au caracter obligatori si nu optional.

Puteti solicita acordarea zilelor de CO ramase, insa aveti in vedere si faptul ca angajatorul poate respinge cererea. Caz in care aceste zile de CO ramase neefectuate dupa data icnetarii CIM vi se vor compensa conform legii, in bani. Sumele cuvenite pentru perioada lucrata in ultima luna pana la incetarea CIM si pentru CO neefectuat le veti primi la data stabilita prin CCM sau RI pentru plata drepturilor salariale.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena C
 User Elena C
a raspuns userului adriana iancu la 01 Iun. 2015
Va multumesc pentru raspuns. Prin u rmare, daca este mentionat in CCM acel salar compensatoriu, inseamna ca e destul? Nu trebuie sa le cer sa specifice acest lucru si in decizia de concediere?O alta intrebare ar fi daca ma pot obliga sa-mi iau zilele de concediu ramase in perioada de preaviz? Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2015
Continutul deciziei de concediere este prevazut la art 76 din Codul muncii.
Art. 76. [continutul deciziei de concediere]
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
Contractul colectiv de munca are valoare juridica. In situatia in care angajatorul nu respecta prevederile din CCM, il puteti actiona in instanta.
In timpul preavizului contractul de munca isi produce in continuare efectele.
Art 146 din Codul muncii
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnÄ?? neefectuat este permisÄ?? numai în cazul încetÄ??rii contractului individual de muncÄ??.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024