ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce drepturi si obligatii are o persoana diponibilizata cu art.65


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In data de 01.06.2012 am primit o instiintare de desfiintare a postului cu care am fost incadrat director zona,in baza art.65 alin.1, cu o perioada de preaviz de 45 zile lucratoare.
Mi s-a cerut sa imi dau demisia, iar pentru faptul ca am refuzat s-a procedat la desfiintarea postului, cu precizarea ca vor avea grija ca in perioada de preaviz sa indeplinesc anumite obiective, iar programul de lucru sa fie de 8 ore (8 -17).
Intrebarile mele sunt :
1. Programul de lucru nu este de 4 ore in perioada de preaviz? Sau de 8 ore, urmand sa vin 22 zile la program? Mentionez ca masina de servicu am predat-o, la cererea angajatorului;
2. Sambetele lucrate de la inceputul anului se pot compensa?
3. Concediul de odihna neefectuat se mai poate lua?
4. Se mai acorda un salariu compensatoriu?

Multumesc anticipat,

Viorel

Daniel Viorel
 User  Daniel Viorel
a intrebat la 05 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Iun. 2012
De regula in munca in schimburi salariatii ajung sa presteze activitate si in zilele de week-end. In speta de fata insa nu este cazul, nu apare mentionata munca in schimburi. Daca insa salariatul lucreaza in schimburi se vor respecta prevederile din Codul muncii republicat referitoare la acordarea repausul saptamanal, compensarea muncii suplimentare, a celei de noapte si alte prevederi similare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Asa cum se cunoaste, pentru lucrul in zilele de sarbatori legale,sporul este de 100%.In zilele de sambata si duminica , asa cum spuneti dumneavoastra , sporul de weekend se negociaza de la angajator la angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012

Art. 136 din codul muncii republicat
1 Munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
2 Salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.
Sporul de weekend se acorda atunci cand, prin specificul activitatii ,salariatii trebuie sa se prezinte la lucru potrivit programului de lucru in zilele de sambata, duminica si sarbatorile legal
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Iun. 2012
Concediul de odihna poate fi efectuat si pe parcursul preavizului, fara a influenta durata lui. Salariatul poate opta pentru efectuarea lui daca doreste acest lucru, fara probleme. Perioada de preaviz in cazul concedierii este de minim 20 de zile lucratoare, ceea ce inseamna ca aceasta perioada poate fi depasita.

Zilele lucrate in week-end nu reprezinta timp suplimentar, se ponteaza diferit. Pentru aceste zile ar trebui sa primiti un spor la salariu stabilit prin CCM sau contractul individual de munca si alte zile libere drept repaus saptamanal. Repausul se acorda SAPTAMANAL, si nu dupa preferinta angajatorului. Sporul pentru week-end poate fi cuprins intre 1 si 100% si este obligatoriu, pe cand cel pentru ore suplimentare nu este obligatoriu, acestea putand fi compensate doar cu timp liber corespunazator. Sporul pentru ore suplimentare este de minim 75% la salariul de baza.

Munca suplimentara nu poate fi considerata ca facand parte din atributiile postului, chiar daca vorbim de pozitie de conducere. Ca persoana care ocupa o astfel de functie desfasoara activitate suplimentara, este altceva. Dar in fisa postului nu poate fi inclus asa ceva, este ilegal. Ele se desfasoara cu acordul salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Da, timpul lucrat suplimentar poate fi acordat ca zile libere platite pe perioada preavizului.Important este sa vi le recunoasca.La functii de conducere , in general se considera ca timpul lucrat peste program intra in atributiile functiei. Nu mai este in schimb nicio interdictie in codul muncii republicat , privind compensarea timpului lucrat in regim suplimentar pentru functii de conducere Daca aveti o condica de prezenta care sa sustina timpul lucrat suplimentar, solicitati acordarea acestui drept.Nu recomand in schimb ca pe perioada de preaviz sa va luati dreptul de concediu de odihna. Acceptati plata compensatorie la incetarea CIM a acestui drept. In ce priveste compensatia individuala,din pacate, daca nu aveti prevederi in CCM pentru acordare, nu aveti cum sa beneficiati de acest drept. Dupa cum ati observat in codul muncii se prevede ca poate fi acordata numai daca e negociata in CCM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniel Viorel
 User Daniel Viorel
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Iun. 2012
Conform CCM pentru functii de conducere in cazul concedierii este de 45 zile. Iar in perioada preavizului stabilit "salariatii au dreptul sa absenteze 4 ore/zi de la programul Societatii,pentru a-si cauta un loc de munca,fara ca aceasta sa afecteze salariu si celelalte drepturi;partile pot conveni ca orele absentate sa se acorde cumulat".

Nu sunt lamurit referitor la compensarea timpului lucrat in zilele de sambata. Pot fi echivalate cu aceasta perioada de preaviz? dar zilele de concediu?

Daca in CCM nu este specificat un salariu compensator in cazul disponibilizari, se mai acorda acest salariu compensatoriu?

Va intreb toate aceste lucruri deoarece nimeni din cadrul firmei nu incearca sa te lamureasca. Iar in 2011 dupa nasterea copilului am urmat un curs de puericultura si urma sa primesc 10 zile libere conform CCM ,dar mi-au spus ca am dreptul doar la 5 zile. Azi am obtinut CCM si am descoperit abaterile facute de societate fata de angajati. Iar din 2010 am lucrat sambetele fara acordul meu si nu mi-au fost platite ca ore suplimentare si nici zile libere nu am luat.

Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac pentru ai constringe sa imi primesc toate drepturile.

"Salariu pentru un manager zona este de 1400 din care se scad si tichetele de masa!?"
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Perioada de preaviz la concediere este de cal putin 20 de zile lucratoare Numai in cazul demisiei este de cel mult 45 de lize lucratoare pentru functii de conducere. Vedeti ce perioada de preaviz aveti trecuta in CIM pentru astfel de situatii.
Programul redus de lucru se practica numai daca exista o prevedere expresa in CCM al unitatii sau ramurei de activitate. Potrivit codului muncii, timpul lucrat suplimentar se compenseaza cu ore sau zile libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice si numai insituatii speciale prevazute la art 114 din codul muncii in urmatoarele 12 luni.
Da, concediul de odihna la care aveti dreptul pana la incetarea CIM se compenseaza in bani la acea data.
Art. 67 din codul muncii republicat
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024