Inchide Intra in Club Legislatia Muncii
Username/Email
Parola
Recuperare parola
ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A

ce somaj pot lua pentru un contract de 4 ore

Buna ziua! Pot beneficia de somaj daca am 4 ore pe cartea de munca? Mentionez ca am primit concediere in baza art.73 alin1, desfintarea postului ocupat, postul fiind de bucatar, doar in cartea de munca, postul real ocupat fiind de vanzatoare la cofetarie. Ma poate concedia patronul daca nu am functia respectiva?

Adaugata in
  • Concediere

Crina Matei
 User  Crina Matei a intrebat la 25 Aug. 2013

 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns userului CRINA MATEI la 27 Aug. 2013
Ca sa puteti primi somaj trebuie sa aveti in ultimele 24 de luni anterioare datei la care depuneti cererea pentru somaj un stagiu minim de cotizare de 12 luni. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fi lucrat minim 12 luni cu program de 8 ore, in cele 24, si sa vi se fi platit contributia la somaj. V-am redat anterior ce prevede legea si in ce coditii puteti primi indemnizatie. Nu stiu cat timp ati lucrat dvs cu 4 ore, ce pot sa va spun este ca daca in cele 24 anterioare solicitarii ati lucrat numai cu 4 ore, trebuie sa aveti toate cele 24 de luni lucrata cu minim jumatate de norma, nu mai putin.

Am omis sa va precizez un aspect foarte important: temeiul incetarii este gresit, desfiintarea postului se face in baza art. 65 (1) din Codul muncii republicat. Art. 73 (1) are cu totul alt continut si nu reprezinta temei de incetare a unui contract, ca atare notificarea aceea nu este corecta, chiar daca ati semnat pentru primirea ei. Ca sa intelegeti de ce spun aceste lucruri, va redau continutul celor doua articole mai jos:

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Art. 73
(1) In perioada prevazuta la art. 72 alin. (1), agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca trebuie sa caute solutii la problemele ridicate de concedierile colective preconizate si sa le comunice in timp util angajatorului si sindicatului ori, dupa caz, reprezentantilor salariatilor.

Dupa finalizarea preavizului trebuie sa primiti o decizie de incetare ca urmare a desfiintarii postului, o fisa de lichidare si adeverinta de vechime. Pe siteul ANOFM / AJOFM regasiti lista documentelor de care aveti nevoie pentru obtinerea indemnizatiei.
http://www.bucuresti.anofm.ro/acte_ind.htm
http://www.ajofmbn.ro/Acte_necesare.htm

Dosarul il puteti depune in 10 zile de la data incetarii raportului de munca, pentru a vi se calcula indemnizatia incepand cu ziua incetarii contractului, iar daca nu va incadrati in acest termen, aveti la dispozitie 12 luni de la incetare pentru a face toate demersurile in directia obtinerii indemnizatiei. Dupa cele 12 luni dreptul la indemnizatie de prescrie. Daca depuneti dosarul mai tarziu de cele 10 zile indemnizatia se va calcula de la data depunerii.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Crina Matei
 User Crina Matei a raspuns userului Ioana Popa la 26 Aug. 2013
Am lucrat cam 5 ani cu CIM de 8 ore ,dupa care firma si-a schimbat denumirea continuand cu CIM de 8 ore inca 4 luni ,dupa care m-au trecut la 4 ore.In cazul acesta pot beneficia de somaj?
Ce trebuie sa fac pentru a beneficia in cazul in care pot acest lucru.
Care sunt pasii?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa a raspuns la intrebare la 26 Aug. 2013
Va poate concedia angajatorul cat timp aveti contract individual de munca, singura problema este ca dvs. ati desfasurat activitate pentru un post diferit de cel din contract, ceea ce nu este legal. Aici puteti sesiza ITM sau depune o actiune in instanta, daca puteti dovedi aceste lucruri.

Referitor la somaj, doar daca ati lucrat minim 24 de luni consecutive cu program de 4 ore /zi anterior depunerii cererii pentru acest ajutor, puteti primi indemnizatia. Sau daca ati avut si alte contracte in baza carora sa va puteti completa norma de lucru pana la 8 ore. De ce va spun aceste lucruri? Pentru ca legea somajului nr. 76 /2002 prevede ca pentru acordarea indemnizatiei de somaj, pe langa conditia incetarii pe motive neimputabile dvs., trebuie sa o indepliniti si pe cea a stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare cererii depuse. Tot legea mentionata precizeaza ca in cazul contractelor de munca cu timp partial stagiul de cotizare se stabileste in raport cu timpul normal de lucru, adica 8 ore/ zi.

ART. 34
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, daca aceasta nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsa intre data suspendarii raporturilor de munca sau de serviciu si data incetarii motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsa intre data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu si data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare in munca, daca aceasta perioada nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(1^2) Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.
(1^3) Pentru persoanele incadrate cu contract de munca temporara, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste in functie de durata fiecarei misiuni, respectiv de timpul cat persoanele se afla la dispozitia agentului de munca temporara, intre misiuni.
(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele pentru care angajatorul este scutit, in conditiile legii, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj.
(3) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (2) beneficiaza de indemnizatii de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii.Alte intrebari despre Concediere

Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro
TOP RASPUNSURI 2015
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pe langa decizia de incetare a contractului, adeverinta de vechime si anexa 26,este...[citeste mai mult]
Publicat la data 24 Mar. 2015 1 raspuns
Somajul se i a in considerare la cotizare pentru pensie anticipata?Si daca pot avea un job cu pensie anticipata?Va...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Mar. 2015 1 raspuns
am primit decizia de Pensie anticipata in luna septembrie 2014 cu o penalizare de 13.5%,am facut cuntestatie,dar pana in...[citeste mai mult]
Publicat la data 24 Mar. 2015 3 raspunsuri
Doresc sa imi bag dosarul pentru pensie anticipata ,ce acte imi trebuiesc pentru dosarul de pensie anticipata.Va...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Mar. 2015 1 raspuns
Buna ziua! Un salariat a primit decizia de pensionare in martie2015,iar drepturile pentru pensie incep cu octombrie...[citeste mai mult]
Publicat la data 23 Mar. 2015 2 raspunsuri
Ma numesc Cristea Simion,sunt din Alba Iulia Am lucrat 40 anisi 7 luni.Sunt nascutin 16.04.1951.Am facut facultate - 3...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Mar. 2015 1 raspuns
Video club

[X]