ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua as dori sa ma ajutati cu un raspuns.sunt in concediu crestere copil pana in septembrie 2013 |(2 ani|),iar de curand am fost contactata telefonic de catre angajator si mi s-a adus la cunostinta ca nu ma mai primesc inapoi la locul de munca si voi beneficia de somaj.Mentionez ca lucram ca mercandisher la o firma importanta din tara ,numai ca eram patita de o agentie de plasare a locurilor de munca.locul meu de munca a fost ocupat de altcineva facandui-se contract nedeterminat. ce pot face|?


Adaugata in: Concediere
Nicoleta Mirescu
 User  Nicoleta Mirescu
a intrebat la 21 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

12 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului nicoleta mirescu la 28 Mai. 2013
Vi se vor compensa in bani zilele de concediu de odihna neefectuate la data lichidarii
Codul muncii republicat
Art 145 (4) Compensarea ?n bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai ?n cazul ?ncetării contractului individual de muncă.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Mirescu
 User Nicoleta Mirescu
a raspuns la intrebare la 27 Mai. 2013
VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU RASPUNSURILE PRIMITE SI VA DAU CATEVA DETALII DIN CIM ;AGENTIA .......,SI SUBSEMNATA ,AM INCHEIAT CONTRACT PE DURATA NEDERMINATA IN FUNCTIA DE MAGAZINER|(MERCHANDISER) DEPARTAMENT COMERCIAL (DETASAT LA SC.....PRODUCTIE SI DISTRIBUTIE PRODUSE LACTATE),CU SCUZELE DE RIGOARE NU VA POT DA NUMELE COMPLET AL AG SI AL FIRMEI .
8 ORE CO 21 ZILE SI FISA POSTULUI CU OBLIGATII MELE .
MAI EXACT ASIGURAM PREZENTA LA RAFT A PRODUSELOR FIRMEI RESPECTIVE SI MULTE ALTELE.
CUM SE PROCEDEAZA CU ZILELE DE CO RAMASE NELUATE, DACA MA VOR DA IN SOMAJ???MULTUMESC FRUMOS
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mai. 2013
Doamna spune care are contract de munca pe perioada nedeterminata.Daca ar lucra prin agent contractul de munca nu se poate inchei decat pe perioada determinata de timp.
Dumnaei a prezentat conventia sa-i spunem asa dintre companie si acea agentie la care lucreaza nicidecum ca ar lucra prin agent de munca temporara.
Art. 90
(1) Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni.
(2) Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.
(3) Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional la acest contract.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului nicoleta mirescu la 27 Mai. 2013
O varianta mai putin probabilar fi fost sa fi lucrat prin detasare. Dar in momentul intrarii in CIC detasarea ar fi incetat, deci din nou, firma la care ati fi prestat activiate ca detasat pana la intrarea in CIC nu ar avea nicio obligatie fata de dvs. Va recomand din nou sa vb cu agentul de munca temporara cu care ati semant contractul de munca. Normal ar fi fost insa sa nu incheie cu dvs un CIM pe perioada nedeterminata, undeva e ceva in neregula din start.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului nicoleta mirescu la 27 Mai. 2013
Daca ati semnat contract cu agentia de plasare, si tot ea este cea care va plateste, nu firma unde lucrati, atunci cea din urma nu are nicio obligatie sa va mentina pe post asa cum va spuneam. Contractul ei este cu agentia de plasare, si nicidecum cu dvd direct. Nu va poate concedia agentia, asa cum v-am spus, ea este cea care trebuie sa va mentina pe postul pentru care ati semnta cu ea contractul. Nicidecum utilizatorul.

Zilele de CO sunt acordate tot de agentie, la fel si CM daca intrati intr-un atfel de liber. Atentie care sunt partile contractante de fapt. Dvs intrati sub incidenta altor articole din Codul muncii, si nu cel mentionat de dna Ganea. Utilizatorul pentru care ati lucrat poate anagaja si pe perioada nedeterminata daca doreste, cat timp semenaza direct cu el contract si nu agentul este cel care face incadrarea pe perioada nedeterminata. Va redau mai jos care sunt aceste articole, din Codul muncii, in baza caruia dvs aveti un contract cu o firma si prestati activiate in beneficiul alteia, a unui utilizator.

Capitolul VII - Munca prin agent de munca temporara


Art. 88
(1) Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
(2) Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
(3) Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara, precum si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
(4) Utilizatorul este persoana fizica sau juridica pentru care si sub supravegherea si conducerea careia munceste temporar un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.
(5) Misiunea de munca temporara inseamna acea perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia, pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar.

Art. 89
Un utilizator poate apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, cu exceptia cazului prevazut la art. 93.

Art. 90
(1) Misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni.
(2) Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.
(3) Conditiile in care durata unei misiuni de munca temporara poate fi prelungita sunt prevazute in contractul de munca temporara sau pot face obiectul unui act aditional la acest contract.

Art. 91
(1) Agentul de munca temporara pune la dispozitia utilizatorului un salariat angajat prin contract de munca temporara, in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa.
(2) Contractul de punere la dispozitie trebuie sa cuprinda:
a) durata misiunii;
b) caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru;
c) conditiile concrete de munca;
d) echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze;
e) orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar;
f) valoarea comisionului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul;
g) conditiile in care utilizatorul poate refuza un salariat temporar pus la dispozitie de un agent de munca temporara.
(3) Orice clauza prin care se interzice angajarea de catre utilizator a salariatului temporar dupa indeplinirea misiunii este nula.

Art. 92
(1) Salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator, in aceleasi conditii ca si ceilalti salariati ai acestuia.
(2) Utilizatorul este obligat sa asigure salariatului temporar dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca, cu exceptia situatiei in care prin contractul de punere la dispozitie dotarea este in sarcina agentului de munca temporara.

Art. 93
Utilizatorul nu poate beneficia de serviciile salariatului temporar, daca urmareste sa inlocuiasca astfel un salariat al sau al carui contract de munca este suspendat ca urmare a participarii la greva.

Art. 94
(1) Contractul de munca temporara este un contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni.
(2) In contractul de munca temporara se precizeaza, in afara elementelor prevazute la art. 17 si art. 18 alin. (1), conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile remuneratiei salariatului temporar.

Art. 95
(1) Contractul de munca temporara se poate incheia si pentru mai multe misiuni, cu respectarea termenului prevazut la art. 90 alin. (2).
(2) Agentul de munca temporara poate incheia cu salariatul temporar un contract de munca pe durata nedeterminata, situatie in care in perioada dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara.
(3) Pentru fiecare noua misiune intre parti se incheie un contract de munca temporara, in care vor fi precizate toate elementele prevazute la art. 94 alin. (2).
(4) Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie.

Art. 96
(1) Pe toata durata misiunii salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara.
(2) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune se stabileste prin negociere directa cu agentul de munca temporara si nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.
(3) Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre bugetele statului si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii.
(4) In cazul in care in termen de 15 zile calendaristice de la data la care obligatiile privind plata salariului si cele privind contributiile si impozitele au devenit scadente si exigibile, iar agentul de munca temporara nu le executa, ele vor fi platite de utilizator, in baza solicitarii salariatului temporar.
(5) Utilizatorul care a platit sumele datorate potrivit alin. (4) se subroga, pentru sumele platite, in drepturile salariatului temporar impotriva agentului de munca temporara.

Art. 97
Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba pentru realizarea misiunii, a carei durata nu poate fi mai mare de:
a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Art. 98
(1) Pe parcursul misiunii utilizatorul raspunde pentru asigurarea conditiilor de munca pentru salariatul temporar, in conformitate cu legislatia in vigoare.
(2) Utilizatorul va notifica de indata agentului de munca temporara orice accident de munca sau imbolnavire profesionala de care a luat cunostinta si a carei victima a fost un salariat temporar pus la dispozitie de agentul de munca temporara.

Art. 99
(1) La incetarea misiunii salariatul temporar poate incheia cu utilizatorul un contract individual de munca.
(2) In cazul in care utilizatorul angajeaza, dupa o misiune, un salariat temporar, durata misiunii efectuate se ia in calcul la stabilirea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi prevazute de legislatia muncii.

Art. 100
Agentul de munca temporara care concediaza salariatul temporar inainte de termenul prevazut in contractul de munca temporara, pentru alte motive decat cele disciplinare, are obligatia de a respecta reglementarile legale privind incetarea contractului individual de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 101
Cu exceptia dispozitiilor speciale contrare, prevazute in prezentul capitol, dispozitiile legale, prevederile regulamentelor interne, precum si cele ale contractelor colective de munca aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta.

Art. 102
Agentii de munca temporara nu percep nicio taxa salariatilor temporari in schimbul demersurilor in vederea recrutarii acestora de catre utilizator sau pentru incheierea unui contract de munca temporara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Mai. 2013
Doamna Ganea, va rog sa nu dezinformati utilizatorul. Una este incadrarea salariatului prin agent de munca temporara, agentia de recrutare in cazul de fata si alta este incadrarea direct la angajator, Dna este incadrata prin agent, ceea ce inseamna ca utilizatorul nu este obligat sa o mentina in activiate in cadrul firmei sale daca nu doreste acest lucru. Cel care va trebui sa mentina raportul de munca este agentia, agentul de munca temporara. Atenteie la speta prezentata si la informatiile furnizate din nou eronat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului nicoleta mirescu la 23 Mai. 2013
Multa bafta!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Mirescu
 User Nicoleta Mirescu
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mai. 2013
multumesc pentru raspuns.asa am inteles si eu din legislatie ,insa realitatea e alta ,ca cea care a fost angajata in locul meu a fost pe contract de cate o luna timp de 6 luni ,urmand sa i se faca pe nedeterminat.ce sa mai zic asta e legea in tara asta .si sa va mai zic ca la 1 an am vrut sa intrerup concediu si sa ma intorc si mi s-a zis ca sa stau linistita cu bebe ,ca nu mi se poate ocupa locul ,ca timp de 6 luni nu ma pot da afara ..........si acum surpriza nu mai au loc si pentru mine .asta e dupa 6 ani de munca continua fara liber ,fara CM, ......aaaaa si mi-au mai ramas si zile de CO din urma ......va multumesc, sanatate multa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Mai. 2013
Nu s-a procedat corect prin angajarea cu contract pe perioada nedeterminata pe postul dvs. atat timp cat ati avut CIM suspendat.
ART 83 DIN CODUL MUNCII REPUBLICAT

Contractul individual de muncă poate fi ?ncheiat pentru o durată determinată numai ?n următoarele cazuri:
a) ?nlocuirea unui salariat ?n cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei ?n care acel salariat participă la grevă;
;;;
;;;
art 84 din codul muncii republicat

(2) ?n cazul ?n care Contractul individual de muncă pe durată determinată este ?ncheiat pentru a ?nlocui un salariat al cărui contract individual de muncă este suspendat, durata contractului va expira la momentul ?ncetării motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de muncă al salariatului titular.

Aveti castig de cauza in instanta
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului nicoleta mirescu la 23 Mai. 2013
Cu multa placere! Atunci luati legatura cu agentia. Insa cat timp ei nu v-au transmis o decizie de incetare nu cred ca trebuie sa va faceti probleme deocamdata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Mirescu
 User Nicoleta Mirescu
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mai. 2013
va multumesc pentru raspuns,iar privind contractul meu era pe durata nedeterminata din anul2007 si era semnat cu agentia .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2013
Dvs. aveti incheiat, cel mai probabil, contractul cu un agent de munca temporara (acea firma de plasare de care vorbiti). Situatie in care va trebui sa luati legatura cu ei. Angajatorul la care desfasurati activitatea, neavand incheiat contract cu ei, nu are nicio obligatie legala de a va mentine in activitate in cadrul firmei lui si nici nu este restrictionat sa incadreze o alta persoana pe acel post. Cat timp nu este semnat direct cu el contractul, nu se poate spune ca nu respecta legea.

Tind sa cred insa ca dvs aveti un contract de munca pe perioada determinata, data fiind modalitatea de angajare. Ceea ce inseamna ca acest contract de munca poate expira pe durata concediului, angajatorul neavand obligatia legala de a-l prelungi. E important ce tip de contract aveti si cu cine l-ati semnat ca sa vedem cat de corecta este procedura.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024