ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum trebuie procedat in cazul in care o salariata care dupa expirarea celor 2 ani de concediu de crestere copil, aduce cererea pentru reluarea activitatii si apoi dispare iar pentru cateva zile? Mentionez ca cererea a fost lasata pe biroul administratorului in lipsa acestuia. Este in regula daca fac decizie de incetare a suspendarii contractului si apoi cu aceeasi zi suspendare pentru absente nemotivate?

Cum pot concedia legal aceasta salariata care a avut inainte de intrarea in concediu de crestere copil nenumarate abateri (lipsa din gestiune, concedii medicale fara intrerupere pe toata perioada de sarcina (9 luni) etc), care insa nu pot fi dovedite cu exceptia acestor concedii medicale, care insa nu pot fi contestate? Administratorul, cu toate ca nu are incredere in ea si nu mai doreste colaborarea, i-a oferit loc de munca la un alt punct de lucru care urmeaza a fi deschis, iar ea a refuzat pe motiv ca este prea departe. Se poate face concedierea acestei salariate cu art. 65 alin. 1, si apoi angajarea altei persoane pe aceeasi functie pt acel post vacant de la noul punct de lucru? Va rog, dati-mi un sfat. Multumesc!

Adaugata in: Concediere
Catalina Marinescu
 User  Catalina Marinescu
a intrebat la 09 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalina Marinescu la 09 Ian. 2014
Poate refuza aceasta propunere, nu este obligata in niciun fel de lege sa accepte o astfel de incetare.

Concediile medicale pot fi verificate, daca sunt sau nu acordate corect, printr-o vizita la domiciliu. Daca insa in data de 02.01.2014 copilul a implinit doi ani, atunci incepand cu data de 04.01 e ea lipseste nemotivat, neprezentandu-se la lucru asa cum ar fi fost corect.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Ian. 2014
Multumesc pentru raspuns. Incetarea cu acordul partilor s-a adus in discutie, dar a refuzat. Eu cred ca va veni cu concediu medical din data de 08.01.2014.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalina Marinescu la 09 Ian. 2014
Concediul crestere copil inceteza de drept in data imediat urmatoare celei in care copilul implineste 2 ani, asa cum prevede OUG 111/2010. In functie de data nasterii copilului vedeti cam cand ar trebui sa revina de fapt din concediu crestere copil. Daca in cererea ei apare o alta data, mai devreme de cea a nasterii copilului, atunci angajatorul va trebui sa aprobe mai intai cererea (inteleg ca aici nu sunt probleme) iar ea isi poate relua munca la data respectiva.

O puteti ponta nemotivat si puteti opera in Revisal suspendarea CIM ca urmare a absentelor nemotivate, insa din pacate nu puteti dispune concedierea ei disciplinara decat in anumite conditii. Conform OUG 111/2010 daca salariata nu a beneficiat deja de protectia locului de munca pentru 6 luni de la revenirea din CIC, timp in care angajatorul trebuie sa o mentina pe post, si daca acesta nu se confrunta cu o procedura de faliment sau reorganizare judiciara, atunci concedierea ei nu poate fi dispusa.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Art. 26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

La o eventuala contestare in instanta de judecata a deciziei de concediere de catre salariata, daca se incalca aceste prevederi ea va avea castig de cauza cel mai probabil.

Puteti insa sa o cercetati disciplinar si sa ii aplicati alta sanctiune decat cocedierea disciplinara, dintre cele prevazute in Codul muncii. De asemenea, ii puteti propune o incetare cu acordul partilor, dar aveti in vedere si faptul ca salariata poate refuza o astfel de propunere.

Cat despre desfiintarea postului, ea trebuie sa aiba la baza una din situatiile amintite, ca sa va incadrati in litera legii. Presupunand ca ati putea face acest demers in cazul ei, este recomandat sa reinfiintati postul si sa incadrati o noua persoana dupa scurgerea termenului de 45 de zile de la comunicarea deciziei de concediere, timp in care salariata o poate contesta in instanta de judecata. Altfel se poate considera, daca se ajunge la proces, ca desfiintarea nu a avut o cauza reala si obiectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns la intrebare la 09 Ian. 2014
Revin cu o precizare: Salariata trebuia sa revina la munca incepand cu data de 3.01.2014. In data de 03.01.2014 a venit si a lasat o cerere pt reactivarea contractului pe biroul administratorului, in lipsa acestuia si a plecat acasa. In data de 6.01.2014 trimis prin posta 2 scrisori care au ajuns in data de 8.01.2014, una era o cerere prin care se cerea reactivarea contractului cu data de 8.01.2014 si una in care cerea motivul legal de ce nu este primita la munca. Mentionez ca nu s-a prezentat nici in data de 08.01, nici in data de 09.01. Astazi 09.01.2014 administratorul a sunat-o si i-a comunicat ca este asteptata la munca, dar raspunsul salariatei a fost "sunt in concediu, lasa-ma in pace" si i-a inchis telefonul. Cum trebuie procedat in acest caz? Cu ce data i se face reactivarea contractului, cu 03.01.2014 sau 08.01.2014? Pe perioada cat nu a fost la munca se poate face decizie de suspendare pt absente nemotivate? Daca din data de 08.01.2014 are concediu medical, cum trebuie procedat?

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Marius Ion Radu Anton G Stancu alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024