ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere colectiva in procedura de faliment


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am primit in data de 24.10.2012 decizia de a mi se acorda preaviz de 15 zile, conform deciziei Tribunalului ca firma la care lucrez sa intre in procedura de falimet (dupa ce a fost in reorganizare juridica 4 ani), conform art. 86 alin 6 din Legea 86/2005, coroborat cu art 60 alin2 si art 67 din legea 53/2003 - Codul Muncii.
Alaturi de mine au primit aceeasi decizie in jur de 30 si ceva de angajati (care reprezinta mai mult de 10% din totalul angajatilor, firma avand in jur de 150 de angajati in prezent).
In contractul colectiv de munca aplicabil in cadrul firmei la care lucrez se precizeaza ca "pentru situatia in care se efectueaza concedieri colective, partile vor negocia acordarea de compensatii banesti cu respectarea prevederilor legale si/sau ale contractelor colective de munca aplicabile".
Intrebarea mea este daca sindicatul poate initia o negociere pentru acordarea de compensatii banesti pt toti angajatii, pe temeiul art. 67 din Codul Muncii si a articolului prezentat mai sus din CCM al firmei, chiar daca legea 85/2006 prin art. 86 alin 6 spune ca nu este necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva?
Poate avea loc o negociere si in cazul in care nu se ia in discutie concedierea colectiva ci doar concedierea conform art. 65 art. 66 din Codul Muncii?
Ce alte legi sunt aplicabile in cazul de fata pentru ca salariatii sa poate beneficia de plati compensatorii?

Adaugata in: Concediere
Jinga Madalina
 User  Jinga Madalina
a intrebat la 29 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Jinga Madalina la 30 Oct. 2012
Ar trebui mai intai verificat daca CCM a fost sau nu denuntat de lichidator, se poate ivi si aceasta situatie. Apoi, vorbim de concediere individuala si nu colectiva in cazul falimentului (concedierea de urgenta dispusa de lichidator). Mai mult, cat timp este vorba de faliment, acest lucru inseamna ca angajatorul nu mai are bani deloc si nu poate plati. Vorbim de faliment, nu de reorganizare judiciara. In cazul unei reorganizari lucrurile stau putin diferit.
Contractele sunt practic denuntate de lichidator.

Gasiti si aici o speta similara (cu exceptia paragrafelor referitoare la CCMUN, restul sunt valabile) http://contabilul.manager.ro/a/4489/angajator-in-insolventa-concediere-preaviz-plati-compensatorii.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Jinga Madalina
 User Jinga Madalina
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Oct. 2012
Va multumesc pentru raspunsul prompt!
Deoarece domeniul meu de activitate nu are legatura cu domeniul juridic, am totusi o nelamurire cu privire la legea/codul unde scrie ca lichidatorul nu trebuie sa acorde salarii compensatorii.
In art. 86 alin 6 din legea insolventei, se face referire la faptul ca lichidatorul nu trebuie sa parcurga procedura de concediere colectiva si ca perioada de preaviz acordata este de 15 zile, nu 20 de zile, conform Codulul Muncii.

Conform Codului Muncii, procedura de concediere (art 68- art 74) arata pasii care trebuie parcursi de angajator pentru a preintampina concedierea colectiva si efectele acesteia.
Conform art. 69 alin 2 lit. f angajatorul are obligatia de a notifica in scris sindicatul si in privinta compensatiilor de care vor beneficia angajatii concediati.

Se deduce de aici ca prin neparcurgerea acestei proceduri, sindicatul nu va fi instiintat de catre angajator cu privire la aceste compensatii banesti.

Totusi, concedierea ramane una colectiva, deci conform CCM al firmei la care lucrez ar trebui sa urmeze o negociere a acestor compensatii (deoarece nu se specifica in CCM clar un nivel al acestora, asa cum v-am arata in primul mesaj)?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Oct. 2012
In cazul concedierii de urgenta, ca urmare a falimentului, aceasta este dispusa de lichidator si nu de angajator, si nu se acorda salarii compensatorii. Se aplica legea insolventei in cazul de fata, impreuna cu Codul muncii.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024