ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere fara executarea perioadei de preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
se poate ca in cazul concedieii angajatul si angajatorul sa pice de acord fara a se mai executa perioada preavizului ( 20 zile lucratoare). In notificarea care i se adreseaza angajatului sa se specifice acest lucru si in ziua respectiva sa se emita decizia de incetarea contractului de munca cu articolul 61 lit d?

Adaugata in: Concediere
Vasile Monica
 User  Vasile Monica
a intrebat la 24 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Feb. 2014
Singura situatie in care o astfel de incetare nu necesita preaviz in mod obligatoriu este aceea cand incetarea in temeiul art. 61 d) are loc in timpul perioadei de proba. Altfel nu se poate, nu este legal iar o astfel de incercare este lovita de nulitate.

Angajatorul este obligat sa acorde salariatului concediat ca urmare a necorespunderii profesionale preavizul de minim 20 de zile lucratoare. Obligatia angajatourlui reprezinta un drept al angajatului recunoscut prin lege, iar conform Codului muncii un salariat nu poate renunta la drepturile lui legale, orice incercare in acest sens fiind lovita de nulitate.

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Daca cele doua parti cad de acord asupra incetari contactului de munca la o anumita data, aceea nu mai este concediere ci incetare cu acordul partilor, in temeiul art. 55 b).

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024