ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere fara preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Acum 3 saptamani am fost chemat la un interviu pentru un post de call-center, pentru un magazin on-line. Mi s-a comunicat ce am de facut (facturare + awb-uri, relatii cu clientii, inregistrarea comenzilor on-line, si cand este nevoie, coletare) si salariul - 1400 lei in mana si salariul minim pe contract.
Am fost de acord, iar o saptamana mai tarziu am semnat contractul individual de munca, care a fost incheiat direct pe perioada nedeterminata, fara perioada de proba. Problema este urmatoarea: cand am inceput efectiv munca (acum 2 saptamani), mi s-a cerut sa fac mult mai mult decat am convenit in urma interviului, atributii suplimentare, si acum 2 zile mi s-a spus in fata "noi ne asteptam sa faci de toate aici, nu numai ce ti s-a comunicat la interviu sau ce este in fisa postului".
Si apropo de fisa postului, eu nu am primit un exemplar din ea.
Treaba este ca azi, m-a chemat patronul la el in birou si mi-a comunicat ca de azi eu nu mai lucrez pentru el si m-a trimis acasa. Precizez ca nu am semnat absolut nimic in vederea concedierii mele. Motivul pentru care am fost data afara - nu vreau sa indeplinesc si alte atributii care nu tin de postul meu. Precizez si faptul ca le-am spus ca eu nu fac activitati suplimentare, care nu tin de postul meu. Ce am stabilit la interviu aia fac.
Intrebarea mea este: ma pot da afara fara preaviz, fara nimic, doar asa, ca nu vreau sa fac si altceva ce nu intra in atributiile mele? Si daca in fisa postului, la responsabilitati, este trecut si "Indeplinirea altor sarcini atribuite de catre angajator", asta ii da lui dreptul sa-mi ceara sa fac si treaba femeii de serviciu, a gestionarului, si alte asemenea? Si la urma urmei, daca ar fi sa invoce ca motiv de concediere neindeplinirea atributiilor de serviciu (pt ca nu vreau sa fac activitati suplimentare), are dreptul sa ma concedieze fara preaviz? Nu stiu ce sa fac in situatia asta, si cui sa ma adresez sa ma ajute! Va multumesc anticipat!

Adaugata in: Concediere Fara preaviz
Roxana Voinea
 User  Roxana Voinea
a intrebat la 06 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Voinea
 User Roxana Voinea
a raspuns userului cristi cristi la 06 Iun. 2014
Buna! Tu nu intelegi de ce sunt eu nemultumita, iar eu inteleg de ce esti tu intrigat de asta! Oamenii limitati si care nu-si cunosc drepturile, se multumesc cu "tot felul de prostii".
In primul rand, nu am fost angajata intr-o companie (ceea ce nu am sustinut eu in postare, daca citeai cu atentie - evident, dar ai scris tu in comentariu), ci la o persoana (patron), care si-a deschis pe un site un magazin online, cu incaltaminte (zeci de modele si culori). O afacere de familie, in care sunt implicati si sotia, si fiul. Diferenta dintre o companie si un business de familie, e ca diferenta de la cer la pamant, in cele mai multe cazuri!
In al doilea rand, in locul tau nu m-as grabi sa judec o asemenea situatie, in conditiile in care nu cunosti detaliile. Te asigur ca imi place sa muncesc, dar nu accept sa fiu sluga la stapan, nici pentru salariul respectiv, "unul destul de bun"... in opinia ta. Daca tu consideri ca 1400 de lei e un salariu bun...
Iar in al treilea rand, te-ai trezit vorbind... din cauza angajatilor ca tine, care considera ca 1400 de lei este un salariu "destul de bun" si sunt in stare sa faca orice pentru sef, au ajuns angajatorii sa-si bata joc si de legi, si de contracte si de angajati. Daca nu esti de acord sa lucrezi suplimentar, iar orele sa nu-ti fie platite, sa fii amenintat ca unul din colectiv (si eram 3 persoane la momentul respectiv) va pleca daca nu se indeplineste target-ul (target care nu depinde de tine, fiindca clientii te suna pe tine sa comande, nu ii suni tu sa le vinzi produse), sa muncesti ca o sluga 9 ore pe zi, sa nu ai timp nici sa mananci, sau sa ajungi la baie, sa faci diverse activitati, cum ar fi inventarul produselor din depozit, iar lipsa lor din gestiune sa-ti fie imputata tie, in conditiile in care aveau om platit sa faca asta, dar nu-si facea treaba, sa fii femeia de serviciu a firmei (mi se pare normal sa fac curat dupa mine, dar sa curat dupa altii si sa se astepte ca eu sa fac asta din bunatatea inimii mele - mi se pare umilitor si injositor), iar daca indraznesti sa comentezi, imediat esti anuntat ca daca nu-ti convine, esti liber sa pleci, ... presupun ca astea sunt conditii "destul de bune" de munca pentru tine, nu?
De ce mi-as fi dat eu demisia?! Ca mi-am facut treaba foarte bine, si nu au avut ce sa-mi reproseze in privinta asta, ca aveam experienta in domeniu, si i-am invatat ce sa faca in anumite privinte, fiindca ei erau paraleli cu activitatea de call-center, si nu numai?!
Atata timp cat eu imi respect obligatiile, vreau sa mi se respecte si drepturile prevazute in contract! Pentru asta am mers la ITM si la Tribunal, nu pentru un loc de munca!
Sincer, decat sa judeci o asemenea situatie, mai bine spui "Doamne fereste"!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristi Cristi
 User Cristi Cristi
a raspuns userului Roxana Voinea la 05 Iun. 2014
Buna! Nu inteleg de ce esti nemultumita. Ai fost angajata intr-o companie, trebuie sa muncesti pentru salariul tau (unul destul de bun). Ce ti-au cerut cei de acolo sa faci in afara de ce ti s-a comunicat la interviu? Daca nu esti de acord cu alte atributii de ce nu ti-ai dat demisia pur si simplu? Din ce am citit mi se pare ca ai foarte mult timp pentru a face reclamatii peste tot insa nu prea iti place munca. Oare cei de la itm sau judecatorie iti vor crea un loc de munca ... Peste tot vad cum oamenii se plang de lipsa locurilor de munca si totusi unii se plang pentru tot felul de prostii...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Voinea
 User Roxana Voinea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Dec. 2013
Buna seara! Asa cum am spus, luni, in data de 9.12.2013, am mers la ITM si i-am facut angajatorului meu o reclamatie, care va fi solutionata, sau se va incerca solutionarea ei in 30-45 de zile, si dupa aia am fost la posta unde am trimis pe adresa sediului social al firmei, o cerere prin care solicit decizia de incetare a contractului individual de munca! Dupa 2 zile, mi s-a intors recomandata inapoi de la posta, pe motiv ca destinatarul s-a mutat de la adresa, plus ca am aflat asta: http://www.urbaniulian.ro/2013/11/06/am-inceput-executarea-silita-impotriva-sc-shoes-international-srl/
La asta nu ma asteptam! In situatia asta nu stiu cat ma poate ajuta pe mine ITM-ul! Ma intreb acum, daca ma poate ajuta in vreun fel Tribunalul sau Judecatoria, in cazul in care ii fac o plangere...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Voinea
 User Roxana Voinea
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Dec. 2013
Luni ma prezint la ITM! Va multumesc mult! O seara frumoasa!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Dec. 2013
In primul rand fisa postului este obligatorie, este anexa la contract si ar fi trebuit sa o primiti pana acum, semnata de ambele parti. Apoi, acea fraza de care amintiti face referire la atributii ce tin de postul ocupat, nu de altele. Daca atributiile solicitate sunt specifice postului atunci angajatorul poate considera ca nu respectati fisa postului si savarsiti o abatere disciplinara. Atributiile specifice postului sunt stabilite prin standarde ocupationale.

Concedierea nu se poate dispune oricum. Daca este una disciplinara atunci trebuie declansata o cercetare disciplinara, dupa constatarea faptei prin referat scris intocmit de superiorul direct. Cat timp nu ati primit nicio notificiare scrisa sau decizie de concediere nu se pune problema unei concedieri. O consecinta juridica a incheierii contractului in forma scrisa o reprezinta incetarea lui tot in forma scrisa.

Cel mai bine ar fi sa sesizati ITM-ul cat mai curand, si sa le precizati ce probleme intampinati la locul de munca.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024