ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere in baza deciziei medicale de incapacitate de munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un salariat a adus cererea prin care ne aduce la cunostinta decizia medicala pentru incapacitate de munca din data de 21.06 prin care i se acorda gradul 3 si va fi beneficia de pensie de invaliditate. Data de revizuire 19.06.2014.
CIM va fi incetat cf art. 61 lit c)?
Puteti sa-mi dati un model de decizie?
Ce alte documente mai sunt necesare pentru depunerea dosarului, pentru ai putea elibera (modele)?
Multumesc.

Adaugata in: Concediere
Mihaela Calin Grosea
 User  Mihaela Calin Grosea
a intrebat la 25 Iun. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

31 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Otilia Duma
 User Otilia Duma
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Iul. 2013
Eu am un caz , in care salariatul prin reorganizare , trebuia sa fie preluat de alta societate,insa fiind in concediu medical deoarece i s-a amputat piciorul , a ramas la noi ,urmand sa perfectam noi actele de pensionare . Acum i s-au acordat ultimele zile de concediu medical si vom primi decizia medicala de la comisia de expertiza .
?ntrebarea mea este cum ii desfac eu contractul individual de munca , intrucat daca aplic 61 "c" din CM , ar trebui sa-i dau si preaviz. Dar acest salariat chiar nu mai poate presta niciun fel de munca , deoarece , asa cum am precizat , i s-a amputat piciorul , Cum procedez in acest caz ?
Sunt foarte folositoare sfaturile dumneavoastra si va multumesc anticipat .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 02 Iul. 2013
Am folosit incapacitate si inaptitudine, sunt sinonime, si nu asa cum le redati dvs. Decizia medicala se emite pentru incapacitate si nu pentru invaliditate, aceea este deja pensia. Haideti sa punem punct, va rog.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iul. 2013
Nu am sustinut niciodata ca decizia medicala sta la baza incetarii CIM pentru pensie de invaliditate.De fiecare data am incercat sa explic ce se intampla cu salariatul intre data la care intra in posesia deciziei medicale si data comunicarii deciziei de pensionare.In plus deseori utilizati in loc de invaliditate, incapacitate si nu este totuna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Iul. 2013
Nu vorbim despre ce se depune la dosarul de pensionare, ci despre incetarea CIM pentru incapacitate de munca, atat. Nu este obligatorie si depunerea dosarului, dar decizia medicala este obligatorie pentru dosar. Sunt doua lucruri distincte. Din nou repet, deciziile sunt doua acte diferite, ca atare decizia medicala nu face obiectul incetarii de drept. Nu scrie pe ea decizie de pensionare si nici codul muncii nu prevede incetarea de drept pe baza deciziei medicale.

Referitor la articolul citat, acest lucru nu inseamna ca dupa finalul lunii in cauza nu se poate dispune concedierea pe motivul incapacitatii. Pana la emiterea deciziei de pensionare este foarte probabil ca si plata concediului si CIM sa inceteze. Salariatul nu are o decizie de pensionare. De aceea nu se aplica acel articol.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) [...] la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

"Conform art. 106 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii, iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, decizia cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
......
In concluzie, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca inceteaza in baza deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate emisa de casa teritoriala de pensii, si nu in baza deciziei medicale asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice." http://legislatiamuncii.manager.ro/a/8652/decizia-medicala-asupra-capacitatii-de-munca.html

Plus, destul de clar in lege:

Art. 106 - legea 263/2010
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.
(2) Decizia prevazuta la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.
(4) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.

Art. 75 - HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii la institutia competenta. Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in termen de 5 zile de la data emiterii.

Pana nu se emite decizia de pensionare de catre casa de pensii nu este legala incetarea in temeiul art. 56 din Codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Iul. 2013
Dupa ce a dat decizia medicala , medicul poate sa prescrie concediu medical si dupa aceasta data daca nu au expirat cele 183 de zile de concediu medical sau celelalte termene prevazute de prezenta ordonanta.Stim f. bine ca CIM nu poate inceta in timp ce acesta estecsuspendat cu concediu medical decat daca este incheiat pe perioada determinata.Este posibil, ca salariatul sa ramana in concediu medical si dupa cve depune dosarul de pensie pe invaliditate si intre timp sa apara si decizia de pensionare

Art. 15 din OUG 158 DIN 2005

?n cazul ?n care medicul expert al asigurărilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se face p?nă la sf?rşitul lunii următoare celei ?n care s-a emis avizul, fără a se depăşi durata maximă de acordare a concediului, prevăzută de art. 14 alin. (4).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Iul. 2013
art 76 din HG 257 DIN 2011
b) pentru pensia de invaliditate:
? cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 7);
? actele mentionate la lit. a);

? decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);

? adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Iul. 2013
Decizia de pensionare pentru pensionarea pe caz de boala se da numai daca la dosar se depune decizia medicala emisa de medicul expert de asigurari sociale. Aveti putintica rabdare si dvs. sa nu dezinformati utilizatorii. Si eu la radu-mi incerc sa explic ca acea decizie este obligatorie pentru depunerea dosarului de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 01 Iul. 2013
Plus ar mai fi un detaliu: codul muncii nu stipuleaza pentru ce fel de inaptitudine se poate dispune o astfel de concediere, permanenta sau temporara. Ca atare, ambele sunt aplicabile. Inaptitudinea poate sa fie si una permanenta (sau incapacitate daca vreti).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 01 Iul. 2013
Aici gresiti, este exact acea practica judiciara pe care v0-am redat-o ca exemplu si care explica exact acest lucru: decizia medicului de medicina muncii este cea care nu poate tine locul expertizei medicale referitoare la inaptitudine fizica. Incetarea de drept se dispune numai in situatia in care apare DECIZIA DE PENSIONARE si nu DECIZIA MEDICALA. Va rog, nu mai dezinformati utilizatorii in aceasta problema pentru ca este in dezavantajul lor. El va putea oricum cumula pensia cu salariul odata ce primeste decizia de pensioanre grad III, nu ii anuleaza nimeni acest drept. Dar angajatorul in cauza nu este obligat sa il mentina pe post, aici cred ca suntem de acord. Ce se intampla prin aceasta decizie de incetare de drept, in conditiile in care nu este inca pensionat, nu va putea solicita indemnizatie de somaj daca de exemplu i se respinge dosarul de pensionare. Casa de pensii, medicul mai exact, propune pensionare in baza expertizei dar pana nu vad un dosar nu au cum sa stie daca persoana se pensioneaza sau nu. Regret sa observ ca nici decizia unei instante de judecata nu va convinge asupra erorilor din aceasta informatie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Petrisor Roman la 01 Iul. 2013
Dvs. va rezumati la problema in care se afla salariatul dvs. Sunt doua posibilitati;
Incepand cu data inscrisa in decizia medicala sau de la data ultimei zile de concediu medical daca este ulterioara datei din decizia medicala , puteti sa-i faceti act aditional la CIM prin care sa se modifice norma de munca pana la comunicarea deciziei de pensioanre urmare careia ii incetati CIM art 56 ,al.1 litera c .Potrivit Legii , salariatii incadrati in grad de invaliditate III pot cumula pensia cu salariul si va primi si pensie si salariu pana la data incetarii CIM.
O a doua posibilitate este sa lucreze in program normal de lucru pana la comunicarea deciziei de pensionare , dar va primi pensie doar odata cu incetarea CIM.,platapensiei intre data din decizia medicala si data incetarii CIM se suspenda art 114 din Legea 253 din 2010

Ulterior, a nivelul unitatii vedeti daca ii incheiati un alt CIM cu jumatate de norma in conditiile in care si salariatul si angajatorul se pun de acord.Fiind incadrat in gradul III DE INVALIDITAE salariatul este si apt de munca dar pentru un efort redus.Decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate nu tine loc de expertiza medicala pentru inaptitudine fizica sau psihica pentru a-i inceta CIM cu art 61 c.
Sa spunem ca o faceti, salariatul are castig de cauza in instanta, fiind concediere are drept la contestatie si sigur va castiga
Si mergand pe acest fir cu concedierea art 61 c, la data comunicarii deciziei de pensionare ii inceteaza plata somajului, deci nu poate fi o masura de protectie sociala somajul.
Incadrarea in grad de invaliditate poate fi si urmare unei boli profesionale si urm,are unui accidect de munca.Nu este etic sa se ia din dreturile si posibilitatiler pe care le acorda legea de cumul pensie salariu in astfel de situatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Petrisor Roman
 User Petrisor Roman
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Iun. 2013
si cum ramine daca incadrarea este de grad 3 care PERMITE CONTINUAREA LUCRULUI CU PROGRAM REDUS ( 1/2 norma) ? deci expertiza medicala spune grad 3 , adica cel in cauza ar putea sa-ci continue activitatea cu program redus (1/2 norma). acum depinde si de postul ocupat, ( ex sofer pierde o mina, e normal ca nu mai poate continua in aceasta profesie )
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Iun. 2013
Pentru uzul si al altor utilizatori, exista cazuri in instanta in care s-a decis ca medicul de medicina muncii nu poate decide asupra capacitatii sau incapacitatii in cazul unei atare concedieri, el neputand realiza expertiza medicala ceruta de lege. Va redau mai jos un fragment din decizia instantei, o puteti gasi integral pe internet:

"Concediere pentru inaptitudine fizică. Necesitatea expertizei medicale

Codul muncii, art. 61 lit. c)

Potrivit prevederilor art. 61 lit. c) din Codul Muncii, angajatorul poate dispune concedierea ?n cazul ?n care, prin decizia organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, ce nu ?i permite acestuia să-şi ?ndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat. Fişa de aptitudine ?ntocmită de medicul de medicina muncii nu poate ?nlocui expertiza cerută de lege, ?ntruc?t medicul de medicina muncii nu are astfel de atribuţii, conform Statutului profesional specific al medicului de medicină a muncii, aprobat prin Legea nr. 418/2004

Recomandările formulate de medicul de medicina muncii, ?n cuprinsul fişei de aptitudine, ?n sensul schimbării locului de muncă, al evitării suprasolicitărilor psihice şi al prestării unei munci de birou, nu sunt de natură a modifica avizul medical: "apt" acordat şi nu pot justifica constatarea de către angajator a inaptitudinii fizice a unui salariat, ?n condiţiile ?n care aprecierea capacităţii de muncă a acestuia nu s-a facut ?n mod generic, absolut, ci ?in concreto", respectiv prin raportare la locul de muncă ocupat.

Curtea de Apel Timişoara,

Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale,

Decizia civilă nr. 1697 din 5 august 2011

Prin sentinţa civilă nr. 171/18.02.2011, Tribunalul Caraş-Severin"
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Iun. 2013
Va rog din nou cu mare insistenta si cu tot respectul sa nu mai continuati discutii care se abat de la subiect. Ele pot fi purtate in afara site-ului sau in alte contexte.

Se poate dispune concedierea in acest caz prin articolul mentionat, va rog sa nu mai derutati utilizatorii. Se propune pensionarea nu este acelasi lucru cu pensionare imedoiata a salraiatului. Este o explicatie juridica, o gasiti la un numar destul de mare de jurisiti si specialisti in domeniul muncii.

Insptitudinea se va putea concluziona si pe baza certificatului medical emis de expertul de asigurari sociale. Pentru ca daca un om isi pierde o mana dar trebuie sa lucreze pe un motostivuitor, este atat pierderea capacitatii cel putin partial de munca, cat si a aptitudinii pentru postul de motostivuitorist pe care il ocupa.

Eu va inteleg si va respect pasiunea pentru domeniu dar va propun sa luam in calcul si ce spun juristii in domeniu, cat si cele pe care le-am enuntat deja in privinta spetelor dezbatute mult prea mult pe langa teme. Multumim pentru intelegere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Iun. 2013
In plus expertizele de care vorbeati se fac de institutii diferite cu scopuri bine definite.Medicul expert de asigurari sociale nu va hotara niciodata inaptitudinea unei persoane pentru ocuparea unui post cum nici medicul de medicina muncii nu va putea decide asupra incadrarii in grad de invaliditate a unei persoane in cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2013
Asa cum de altfel si dvs. am mai purtat discutii pe aceasta tema se mentine confuzia si insist ca pana la urma aceasta problema sa fie lamurita. Voi veni cu un exemplu foarte simplu pe care cred ca l-am mai adus in discutie dar consider eu in masura sa lamurim aceasta problema.
O persoana sufera de daltonism .Nu va primi de la medicul de medicina muncii certificat de aptitudine pentru a ocupa un post de sofer in schimb este apta de munca pentru alte activitati.
O persoana bolnava de cancer dupa ce epuizeaza nr. de zile de concediu medical la care are dreptul nu este vindecata si nu se simte bine sa reia activitatea.Solicita la recomandarea medicului specialist ,evaluarea capacitatii de munca de catre medicul expert de asigurari sociale.In urma evaluarii pe baza dosarului medical cu tot ce se cere analize, internari, medicatie, etc. medicul decide incadrarea in grad de invalididitate si propune pensionarea.
Sper ca de aceasta data sa nu mai apara puncte divergente in a da solutii pe viitor la astfel de intrebari.
Multumesc pentru intelegere,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Iun. 2013
Nu stiu de unde s-a ajuns la gradul de handicap pentru ca eu nu am precizat nimic in acest sens. Acest document, certificatul medical, sta la baza incetarii CIM pe motivul incapacitatii(inaptitudinii) fizice. Cei doi termeni sunt sinonimi si daca nu gresesc am mai purtat aceasta discutie. Va recomand lucrarile dl profesor Ticlea unde veti gasi si aceste explicatii. Nu este numai dumnealui, gasiti explicatii juridice pertinente si in randul juristilor care au publicat in cadrul Rentriop si Straton.

Persoana depune dosar, pe baza deciziei medicale, dar nu este obligata sa o faca. In plus, chiar codul muncii precizeaza ca o atare incetare de care vorbeam se face in urma expertizei medical a celor de specialitate.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

Va propun sa oprim discutia aici pentru ca deja bulversam utilizatorii. O putem purta in afara clubului sau puteti incerca sa obtineti opiniile unor juristi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Iun. 2013
Decizia medicala eliberata de medicul expert de asigurari sociale nu este document care sa stea la baza incetarii CIM pentru inasptitudine
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Iun. 2013
Gradul de handicap nu este acelasi lucru cu invaliditatea.In enuntul intrebarii nu reiese ca este vorba de persoana cu handicap.
Persoana pe baza deciziei medicale depune dosar de pensionare.
Incetarea la data comunicarii deciziei de pensionare se face tocmai pentru a se verifica de casa de pensie daca persoana in cauza indeplineste si conditia stagiului de cotizare aprobat de lege pentru a primi pensie.
Decizia medicala asa cum de altfel si dvs. ati precizat este emisa in urma evaluarii capacitatii de munca a salariatului de catre medicuil,expert de asigurari sociale.
Pentru inaptitudine este cu totul alta expertiza care in multe cazuri se face de medicul de medicina a muncii.Asa cum medicul de medicina a muncii elibereaza certificat de aptitudine , tot el poate elibera si certificat de inaptitudine pe postul pe care il ocupa persoana respectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Iun. 2013
Se poate aplica art. 61 c) cu atat mai mult cu cat persoana nu mai poate indeplini cerintele postului, chiar si in privinta normei de lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Iun. 2013
Este corect ca poate presta activiate doar cu jumatate de norma, dar pentru acest lucru este suficient un act aditional daca se doreste mentinerea lui in activitate, mai ales pentru gradul III, pana la primirea deciziei de pensionare. Si abia dupa primirea deciziei se va putea dispune incetarea de drept. Sunt cativa pasi mici dar clari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Iun. 2013
Persoana nu este pensionata, nu confundati cele doua documente va rog. Persoana este doar incadrata in grad de handicap. Ea poate sa nu depuna dosarul pentru somaj, nu o obliga nimeni sa faca acest lucru. Este baza intocmirii dosarului si nu am contrazis acest aspect. Insa nu este baza pentru incetarea in temeiul aminitit de dvs. Ar trebui sa existe o decizie de pensionare pentru a se putea recurge la acest tip de incetare, dar ea inca nu exista. Decizia medicala si cea de pensionare sunt doua documente absolut distincte.

Unele publicatii care pun la dispoizitie legea pensiilor si documentele necesare cuprind si aceste documente. Veti vedea acolo ca sunt diferite. Va recomand sa aveti in vedere si studii juridice in domeniu, cat si explicatiile de aceasta natura.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Iun. 2013
Potrivit acestei decizii medicale ,salariatul este apt de munca .Incadrarea in grad de invaliditate in schimb nu-i permite prestarea muncii decat la jumatate din timpul normal de munca
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Mihaela Calin Grosea la 25 Iun. 2013
Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent ?ncetează de drept:
''
c);;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; la data comunicării deciziei de pensie ?n cazul pensiei de invaliditate, ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Iun. 2013
art 76 din HG 257 DIN 2011
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Iun. 2013
Va rog sa acceptati ca in astfel de cazuri se aplica prevederea la care am facut eu trimitere la incetarea CIM
Decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate pensie de gradul III in cazul de fata sta la baza intocmirii dosarului de ,urmare caruia se va emite decizie de pensionare cu incadrare in grad de invaliditate.
Ma repet ,incadrarea in grad de invaliditate este cu totul altceva decat inaptitudinea pentru postul ocupat.Este o mare diferenta intre cele doua notiuni.Inaptitudinea se constata
art 61 c)din codul muncii republicat
?n cazul ?n care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să ?şi ?ndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
art 76 din 2011
;;;;;;b) pentru pensia de invaliditate:
? cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 7);
? actele mentionate la lit. a);
? decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);
? adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
? copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM) sau copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 pentru accident de munca, respectiv boala profesionala;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Iun. 2013
Salariatul a primit acel document medical rezultat in urma expertizei medicale a medicilor de asigurari sociale de stat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Calin Grosea la 25 Iun. 2013
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
?nregistrată la Registrul Comerţului din ...... sub nr. J.../...../.................
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ................................................


DECIZIE DE CONCEDIERE - INAPTITUDINE FIZICĂ ŞI/SAU PSIHICĂ

DECIZIA NR. ...........
din data .................

Administratorul/Directorul SC............................................. dl. /dna.........................

Av?nd ?n vedere expertiza medicală nr. ?????. din ??????., realizată de către dl./d-na ????.. ??, medic de medicina muncii prin care salariatul ?.......?? a fost diagnosticat cu ???????.. , afecţiune care face imposibilă continuarea raportului de muncă pe postul de ?????? .

?n temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii;

?n temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societăţii,

DECIDE:

Art.1. ?ncep?nd cu data de ............................... ?ncetează contractul individual de muncă nr...................................., ?ncheiat la data .......................... al d-lui /d-nei .................................................... av?nd funcţia de ..................................... ?n cadrul societăţii, conform art. 61 lit. c) din Codul muncii.

Art. 2. ?n fapt, ?ncetarea contractului individual de muncă intervine ca urmare a inaptitudinii fizice şi/sau psihice a d-nei/d-lui..........................de a continua executarea contractului individual de muncă.

Art. 3. ?n drept, temeiul prezentei concedieri ?l constituie art. 61 lit. c) din Codul muncii.

Art. 4. Salariatul a beneficiat de preaviz de ..........zile lucrătoare1, ?n intervalul ............

Art. 5. Decizia poate fi contestată la Tribunalul ........................ 2, ?n termen de 45 de zile de la data comunicării.

Art. 6. Cu ducerea la ?ndeplinire a prezentei este ?nsărcinat/ă dl./dna.............................. şi se comunică celui ?n cauză.

Se anexează:
- copie de pe Expertiza medicală nr. 48 din data ...........................;
- lista locurilor de muncă disponibile ?n unitate3
- referat privind refuzul de ocupare a postului vacant ?n unitate4
sau
- copie de pe notificarea făcută agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă ?n vederea redistribuirii salariatului5.

Data emiterii: Administrator/Director,
..........................
L.S.
Am luat la cunoştinţă decizia de concediere: .....................................................................6
(semnătura salariatului şi data comunicării)



Note:

1 Potrivit prevederilor contractului colectiv aplicabil sau ale contractului individual, dar nu mai puţin de 20 de zile lucrătoare
2 Tribunalul ?n a cărui rază teritorială domiciliază reclamantul
3 Art. 64 din Codul muncii prevede că ?n cazul ?n care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante ?n unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
4 Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, pentru a-şi manifesta ?n scris consimţăm?ntul cu privire la noul loc de muncă oferit.
5 ?n situaţia ?n care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă ?n vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
?n cazul ?n care salariatul nu ?şi manifestă, ?n termen de 3 zile, consimţăm?ntul pentru ocuparea unui alt loc de muncă vacant din unitate, precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
6 Decizia produce efecte de la data comunicării ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Iun. 2013
Va rog sa nu mai repetati aceasta informatie eronata, am mai purtat aceasta discutie si am exprimat aceeasi rugaminte. Dvs vorbiti de cu totul altceva. Decizia de pensionare si cea medicala nu sunt acelasi lucru. Faptul ca a primit o decizie de incapacitate nu inseamna ca s-a si pensionat. Iar angajatorul nu poate astepta pana ce dosarul se solutioneaza pentru pensionare. Ca atare, juridic vorbind, el poate recurge la acest temei de incetare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Calin Grosea la 25 Iun. 2013
Decizia medicala si cea de pensionare pentru invaliditate sunt doua lucruri distincte. Concedierea se face cu preaviz in acrest caz in temeiul art. 61 c) din Codul muncii repulicat. Nu aveti decizia de pensionare ca sa puteti inceta de drept in temeiul art. 56 din Cod.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Calin Grosea
 User Mihaela Calin Grosea
a raspuns la intrebare la 25 Iun. 2013
Incetarea se face in baza art 56 alin 1 lit c)?
Puteti sa-mi trimiteti un model de decizie?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Iun. 2013
CIM va inceta in baza art 56 al.1 litera c din codul muncii republicat pe baza deciziei de pensionare.Intre data din decizia medicala si data emiterii deziiei de pensie sunt doua posibilitati sa presteze munca in continuare in program de 4 ore pe baza unui act aditional la CIM de modificare a nornei de lucru sau sa se prezinte in program normal de munca la serviciu.
Conform art 118 din Legea 263 din 2010, pensia de gradul III se poate cumula cu veniturile salariale dartimpul de munca trebuie sa fie de cel mult jumatate din timpul normal de munca
In prima varianta, salariatul are drept sa beneficieze de pensie incepand cu data inscrisa in decizia medicala la care se adauga si veniturile salariale obtinute in program redus de munca.
In a doua varianta pe perioada intre data inscrisa in decizia medicala si data de incetare a CIM va primi doar venituri salariale, pensia se va suspenda pentru aceasta perioada.
Ulterior incetarii CIM, salariatul poate incheia CIM pe ntru un timp de munca de cel mult jumatate dim timpul normal de munca in conditiile in care doreste si daca angajatorul are posibilitatea sa-i acorde un post corespunzator.
Actele necesare pentru depunerea dosarului de pensionare le gasiti la art 76 din HG. 257 DIN 2011.
Salariatului , va trebui sa-i eliberati doua adeverinte, una cu stagiul de cotizare incepand cu data de 01,01.2011 si una cu ultima zi de concediu medical platit si copie dupa cerificatul medical

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart George Andreescu G Stancu Marius Ion Viviana Serni adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024