ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere incapacitate de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Angajatul X este angajat pe postul de mecanic auto . Dupa operatia suferita in luna decembrie 2013 ni s-a adus la cunostinta de catre angajat ca nu va mai putea sa lucreze pe postul sau pentru ca nu mai poate ridica avand interdictie de la medic. In prezent se afla in concediu medical.

Ma intereseaza ce anume trebuie sa fac in momentul in care i se termina concediu medical si daca este corect cum doresc sa procedez;
1. Informez angajatul ca nu exista alte locuri de munca
2. Notific Agentia de Ocupare a Fortei de Munca cu privire la angajat si aici am intrebarea: astept vreun document de la Agentie sau simplu fapt ca am trimis notificarea imi da dreptul sa dispun concedierea conform art. 61 (c)?
3. Se reuneste comisia ca, in cazul desfacerii disciplinare sau nu?
4. Exista obligatia preavizului in acest caz?
5. Aduc la cunostinta angajatului decizia
6. In luna ianuarie 2014 toata firma isi reface fisele de aptitudini la medicul de medicina a muncii. In cazul acestui angajat mai este necesara aceasta fisa sau nu?

Va multumesc anticipat

Ruxandra Portarescu
 User  Ruxandra Portarescu
a intrebat la 18 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Dec. 2013
O eventuala cercetare disciplinara poate fi declansata numai daca angajatul, dupa finalizarea medicaulului, nu va prezinta nici cerere de demisie sau acordul partilor, nici dovada medicala asupra capacitatii medicale, si nici nu se prezinta la lucru. Altfel, in momentul de fata, cat timp el este in medical, discutia despre incetarea disciplinara nu isi are locul. Si oricum, cat timp este in medical nu puteti dispune incetarea raprotului lui de munca, doar in situatia unui faliment, a reorganizarii judiciare sau dizolvarii este posibil acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2013
Dvs amestecati niste proceduri aici. Nu vad de ce ati ajunge la cercetare disciplinara, cat timp angajatul nu a savarsit nicio abatere, ci pur si simplu nu mai poate lucra pe acel post din punct de vedere medical.

Exista cateva variante simple:
- fie salariatul isi da demisia sau incetati cu acordul partilor, cazand de acord impreuna asurpa unei date
- fie desfiintati postul, cu procedura de rigoare
- fie pe baza deciziei medicale a organelor competente care sa ateste ca nu mai poate indeplini atributiile acelui post pe considerente medicale, desfaceti CIM cu art. 61 (c) si preaviz de minim 20 de zile lucratore.

Pentru cea de-a treia varianta anuntati si AJOFM si apelati la ajutorul lor pentru reincadrarea salariatului in munca, iar daca nu sunt posturi vacante in unitate pe care le-ar putea ocupa salariatul, ii mentionati acest detaliu in notificarea de incetare a contractului.

Angajatul trebuie notificat in scris referitor la desfacerea contractului, sigur ca ii aduceti la cunostinta, acest detaliu este de la sine inteles pana la urma. Nu puteti sa desfaceti contractul fara sa anuntati si salariatul, cat timp sunt doua parti semnatare cea care initiaza incetrea o va anunta pe cealalta. Intai il notificati in scris privind concedierea lui pe motive medicale si cu dovezile de rigoare, apoi dupa preaviz ii intocmiti decizia de incetare, adeverinta de vechime si fisa de lichidare pe care i le inmanati sub semnatura de primire.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni adriana iancu alexei delimart Marius Ion G Stancu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024