ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere Individuala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

De 2 ani lucrez intr-o companie multinationala, la un punct de lucru (depozit secundar). Pe motiv ca societatea isi schimba sediul in care eu imi desfasor activitatea, in data de 12.04.2013 am fost anuntata telefonic, de unul dintre manageri, sa stau acasa pana la finalizarea actelor necesare noului sediu.
In data de 22.04.2013 mi s-a spus sa ma prezint la noul sediu si m-am intalnit cu acest manager care mi-a adus sa semnez un acord de incetare a contractului de munca si demisia mea, motivand ca societatea a hotarat desfiintarea punctului de lucru. Am refuzat semnarea acestor acte si am trimis ieri, catre departamentul de resurse umane al companiei si managerilor mei directi, un mail in care motivam refuzul semnarii din cauza nerespectarii contractului individual de munca, contractului colectiv si al Codului Muncii. Totodata, in acest mail am solicitat acordarea salariilor compensatorii, primirea din partea companiei a deciziei de concediere din motive neimputabile mie si perioada de preaviz stipulata in contract sau contravaloarea ei.
Chiar daca nu mai am un sediu si nici aparatura necesara de a-mi desfasura activitatea, eu m-am prezentat la acest nou sediu (in care functioneaza si un alt departament al aceleiasi companii in care lucrez) zilnic, cate 4 ore, considerand ca sunt deja in preaviz, compania prezentandu-si foarte clar intentia de a inceta colaborarea cu mine. In ciuda faptului ca am solicitat catre departamentul de resurse umane un numar de inregistrare, nu am primit inca nici un raspuns.

Urmare a acestora, va rog sa ma sfatuiti cat timp ar trebui sa astept un raspuns la adresa mea si care imi sunt drepturile legale.

Va multumesc!

Adaugata in: Concediere
Anca Mihai
 User  Anca Mihai
a intrebat la 24 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Anca Mihai la 27 Apr. 2013
Angajatorul este oricum obligat sa va plateasca preavizul daca nu vorbim de o concediere disciplinara, indiferent daca vi s-au luat sau nu echipamentele de lucru. Incercati sa discutati cu angajatorul dvs si sa stabiliti ce e de facut in conditiile date.

Legea nu obliga angajatorul sa va transmita un numar de inregistrare pentru un email sau o adresa. Numai documentele legate de contract, acte aditionale, decizi, noitificari, demisie etc. se inregistreaza obligatoriu intr-un registru intern si unele chiar in Revisal.

Faceti o sesizare catre ITM dupa cum am precizat. Eu va pot doar furniza niste informatii, insa fara interventia autoritatilor situatia dvs va bate pasul pe loc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anca Mihai
 User Anca Mihai
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Apr. 2013
In acest caz, tinand cont de urmatoarele considerente:
- nu am un spatiu alocat
- mi-a fost ridicata intreaga aparatura IT
- am predat stampila si actele societatii + arhiva
eu unde si sub ce forma mi-as putea exercita activitatea conforma contractului?!?!
As mai dori sa stiu daca departamentul de resurse umane este obligat prin lege sa inregistreze adresa trimisa de mine prin e-mail si sa-mi comunice numarul de inregistrare.
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2013
Angajatorul ar trebui sa va notifice in scris privind incetarea raportului de munca si sa va acorde preavizul legal, cat timp vorbim de o concediere pe motive neimputabile dvs. Preavizul este perioada integrata in contract si se plateste ca atare, nu este nicidecum perioada optionala sau platita doar daca nu stati la lucru.

Nu vi se poate inainta demisia de angajator, in primul rand. Demisia o inainteaza angajatul ca expresie a dorintei lui de incetare a raportul de munca existent. Mi mult, nu se prezinta in acelasti timp si acordul partilor si demisia. Cel mult dupa ce se respinge acordul partilor inaintat de salariat, acesta din urma va inainta demisia daca doreste sa inceteze colaborarea. Initiativa demisiei nu apartine angajatorului.

Cat timp nu ati primit niciun fel de notificare scrisa privind incetarea relatiei de munca nu se poate pune problema unui preaviz. Incetarea nu poate fi una verbala, consecinta juridica a incheierii contractului in forma scrisa fiind incetarea lui tot in forma scrisa.

Ce va pot sfatui eu este sa facei o sesizare catre ITM. Cat timp s-a inchis punctul de lucru, modalitatea corecta de incetare ar fi fost prin desfiintarea postului cu notificare scrisa.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024