ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere. Lipsuri inventar


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am lucrat cu contract de munca pe perioada determinata din noiembrie pana acum cateva minute la firma "Exclusiv Promotion SRL".
Am fost incadrat lucrator comercial si am avut gestiune comuna cu inca un coleg pe Sex Shopul Erotica de langa Top Shopul de la Unirea. La ultimul inventar din 30.06.2012 ne-am trezit cu un numar foarte mare de lipsuri si colegul meu a fost concediat si obligat sa renunte la drepturile sale banesti. Eu am fost considerat corect, dar nu stiu de ce am fost mutat intr-un alt magazin. A urmat la cateva zile un nou inventar efectuat de cel care a preluat gestiunea si, spre surprinderea mea, s-au constat alte lipsuri si mai mari. Dupa o luna de presiuni in care nici una din parti nu a putut prezenta probe concrete, ci numai scenarii care de care mai fanteziste si desprinse din celebrele seriale politiste ale anilor "60. Am semnat si eu o demisie cu acordul partilor si evident o renuntare la drepturile banesti aferente lunii in curs, ca saracul patron, care ne-a pus pe nedrept in carca cam 100 de produse, sa-si recupereze din ipotetica paguba.
Intreb: daca efectuez pe cheltuiala mea testul poligraf, singurul care cred ca ma poate ajuta sa demonstrez ca nu sunt cu nimic, dar absolut cu nimic vinovat de ceea ce s-a intamplat dupa plecarea mea din magazin si mai ales care cred ca imi poate reda demnitatea in fata celor care ma cunosc din firma, unde ma pot adresa cu rezultatul testului pentru a mi se face dreptate? ITM-ul ia in considerare o asemenea cauza? Sau pot actiona in justitie pentru reparatiile morale absolut necesare?
Va multumesc anticipat.

Alexandru Radu
 User  Alexandru Radu
a intrebat la 31 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandru Radu
 User Alexandru Radu
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Aug. 2012
Pot contesta in prima faza legalitatea impunerii renuntarii la drepturile banesti la ITM avand in vedere costurile si mai ales durata unui demers in justitie ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
Renuntarea la drepturile banesti nu este legala. Ar fi trebuit sa se deruleze o cercetare disciplinara in care sa se stabileasca vinovatia si valoarea pagubei, putand ulterior retine din salariu cel mult 1/3. Insa un astfel de act, din punctul meu de vedere, nu are acoperire legala. El poate fi contestat in instanta si opinia mea este ca ati putea avea castig de cauza. Incercati sa optineti si opinia unui avocat in dreptul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
In primul rand nu exista demisie cu acordul partilor, ci cu preaviz sau cu renuntarea la preaviz. Demisia si acordul partilor sunt doua tipuri de incetare diferite, cu temeiuri legale diferit.

Apoi, inteleg ca angajatorul va acuza de lipsuri aparute dupa plecarea dvs din firma. Cel mai bine ar fi ca angajatorul sa poata aduce dovezi. ITM, dat fiind faptul ca raprtul de munca s-a incheiat prin acordul de vointa al partilor, nu prea poate face mare lucru in ceea ce va priveste. Cel mult poate efectua un control la fata locului. ITM insa nu va putea utiliza poligraful ca dovada, el poate cel mult efectua un control la fata locului. Puteti actiona in justite angajtorul, daca doriti acest lucru, insa este bine sa aveti in vedere ca acuzele vor trebui sustinute cu dovezi.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa Gratiela Petrescu adriana iancu Viviana Serni Marius Ion G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024