ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere prin desfintarea postului fara temei


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajata la o firma de retail cu sucursale la nivel national. Datorita faptului ca angajatorul a dorit sa reangajeze o persoana mi s-a solicitat demisia. Am refuzat acest lucur motivand faptul ca este nefondata si ilegala cererea si am primit la un interval de 2 zile o instiintare la preaviz de 20 zile conform articolului 65 alineatul 1.

Am mai multe intrebari: este legal sa se desfinteze un post din moment ce a fost cineva recent angajat pe acelasi post (colegul a fost angajat intre timp). Daca se desfinteaza un post este musai sa fie al meu? Suntem 10 persoane angajate pe acelasi post si am colegi cu performante mai slabe (vanzari mai mici, profitabilitate mai mica adusa magazinului etc.).

As dori in principiu sa atac in instanta decizia de concediere pe care o voi primi la incetarea preavizului. Fac parte dintr-un sindicat de care angajatorul nu stie. Este vreun impediment? In cazul in care in scurt timp ma reangajez la o alta companie ma afecteaza? Daca sunt angajat si ma reintegreaza pe postul detinut sunt obligata sa accept acel post pentru a recupera drepturile salariale cerute in desfasurarea procesului? Inregistrarile audio video pot fi considerate probe (detin inregistrari cu directorul care imi solicita abuziv demisia si a faptului ca m-a lovit deoarece nu acceptam sa o semnez).

Va rog ajutati-ma ca am ajuns in stadiul in care imi este frica sa merg la munca pana se termina preavizul.

Adaugata in: Concediere
Aria Cantau
 User  Aria Cantau
a intrebat la 20 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Aria Cantau la 26 Iul. 2012
Organigrama nu se depunde la ITM si nu se aproba de acesta. Este un document intern, o structura agreata de companie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aria Cantau
 User Aria Cantau
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Iul. 2012
Stiti cumva organigrama se depune la itm pe fiecare filiala (magazin) ? Cum as putea sa aflu organigrama magazinului in care lucrez?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Aria Cantau la 20 Iul. 2012
Nu este in regula ca angajatorul sa retina sume cu titlul de daune sau pagube (lipsa din inventar in cazul de fata), fara o dovada prealabila a vinovatiei respectivului salariat. In plus angajatorul este obligat sa respecte toate acele prevederi referitoare la protectia muncii, prevenirea si stingerea incendiilor, pontarea lor etc., precum si respectare obligatiei de a elibera bon fiscal.

Inregistrarile in cazul dvs ar putea fi de folos pentru ca inteleg ca pe ele se regasesc dovezi ale unor acte de violenta fizica, caz in care pot fi utilizate ca probe. In momentul de fata solutia ar fi sa mergeti in instanta pentru recuperarea drepturilor. Insa dat fiind "volumul" neregulilor si dimensiunea companiei s-ar putea ca aceste probleme sa nu se rezolve imediat. Din punct de vedere al locului de munca poate cel mai bine ar fi sa mergeti mai departe cu oferta primita, pentru a evita alte posibile probleme, mai ales la nivel relational.

Referitor la somaj, ca sa puteti beneficia de el trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24, insa nu este obligatorii ca stagiul sa fie realizat in aceeasi companie, pot fi mai multe raporturi de munca incheiate cu mai multi angajatori. Legea nu prevede restrictii in acest sens.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aria Cantau
 User Aria Cantau
a raspuns userului alexandra teodorescu la 20 Iul. 2012
Din pacate nu cred ca beneficiez de somaj, am doar 8 luni la locul de munca actual. Cand am aflat de concediere am inceput sa imi caut loc de munca si am primit o oferta sa incep din luna august. Decizia de concediere o voi primi in 3 august si vreau sa o atac in instanta deoarece sunt multe nereguli. Vreau sa recuperez o parte din banii dati companiei. Noi avem comisioane din vanzari venite in bonuri cadou si schimbate in caserie. Aceste bonusuri (aprox. 1300 ron luna) nu sunt declarate nicaieri (cim de ex.). Datorita "gestiunii comune a magazinului" ne obliga la semnarea angajamentelor de plata pentru lipsurile din inventar. Practic daca semnezi angajamentul de plata iti imputa suma "datorata" in rate esalonate din acel bonus. Daca nu o semnezi nu primesti deloc bonus...asa ca de voie, de nevoie te supui. Din decembrie pana acum am platit aproximativ 2500 de ron si mai am inca 600 ron.
Sper sa castig procesul si sa ma reincadreze cu drepturile salariale cuvenite.
Sunt multe alte nereguli pe care nu stiu daca sa le aduc in discutie: bonusul nedeclarat pe nicaieri, faptul ca nu avem protectia muncii si prevenirea incendiilor facuta, nu avem programare sau pontaj, se elibereaza marfa din magazin fara bon fiscal (ca doar nu degeaba platesc angajatii ratele) etc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alexandra Teodorescu
 User Alexandra Teodorescu
a raspuns la intrebare la 20 Iul. 2012
In termen de 45 de zile de la primirea deciziei aveti dreptul sa o atacati in instanta. Probele audio-video nu va sunt de folos, decat daca faceti plangere penala pentru vatamare corporala sau intimidare. Faptul ca intrati in somaj nu va afecteaza la angajare.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024