ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere si drepturi banesti


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

In urma cu 2 luni am fost concediata de la cabinetul medical unde lucram, cu Art. 65 din Codul Muncii. Cabinetul avea 2 angajati. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Am dreptul la un salariu compensator daca in CIM nu e stipulat conf. art. 78 alin. 1 si 2 din Contractul colectiv de munca la nivel national?
2. Am dreptul la plata unui salariu - ajutor de nastere pentru copil daca eu am nascut in luna mai a anului 2010 ? Conform art. 51 lit. c din contractul colectiv de munca la nivel national si a art.96 alin. 2 lit. c din ramura sanitara?
3. Am dreptul la plata aferenta concediului anual pe care nu l-am avut din anii 2006 pana in 2012 conf. art. 141 alin. 4 din Codul Muncii?
4. Am dreptul la plata diferentei de 15 % conf. art. 66 alin. 1 si 2 din contractul colectiv de munca la nivel national? Mentionez ca eu am fost angajata cu CIM din anul 2006 pana in 14 iunie 2012.
Am fost singura angajata la acel cabinet medical din 1 febr. 2006 pana in 18 febr. 2010 cand am intrat in concediu prenatal, iar de atunci a mai angajat o asistenta cu jumatate de norma pe postul meu pana pe 4 mai 2012 cand trebuia sa revin la serviciu. Iar din data de 7 mai figura cu 2 salariati, fiecare cu CIM, contract pe care eu personal nu l-am semnat si nu l-am vazut decat cu 1 saptamana inainte de a se termina perioada de preaviz. Concediu de odihna nu am avut din 2006 pana in 2010, desi in condica figuram cu concediu efectuat, fiind obligata si amenintata ca daca nu fac ce imi zic voi fi data afara. Mentionez ca cererile de concediu pe acele perioade nu exista si nici nu sunt semnate de mine. Iar in ultima zi de munca am fost amenintata verbal ca daca incerc sa imi revendic drepturile va anunta Politia si ca nu voi vedea nic un leu de la dansa. Iar de ajutorul de nastere mi-a spus ca nu am dreptul, ca in contract nu e mentionat ca si plata a concediului neefectuat.

Va multumesc anticipat.
 


Adaugata in: Concediere
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului SIMONA VALENTINA TEODORESCU la 01 Aug. 2012
Daca in contractul colectiv aplicabil nu apare o astfel de prevedere atunci intr-adevar angajatorul nu are obligatia acordarii lui. Numai in cazul concedierilor colective exista o astfel de prevedere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Valentina Teodorescu
 User Simona Valentina Teodorescu
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Aug. 2012
Acest salariu compensator nu mi-l acorda, deoarece a spus ca nu am dreptul; dansa nu a gasit nicaieri stipulat asa ceva, in concluzie nu are de ce sa imi dea banii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Simona Valentina Teodorescu
 User Simona Valentina Teodorescu
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Aug. 2012
Asa este. Dar raspunsurile pe care le primeam de fiecare data erau aceleasi, cum ca mie, fiind singura asistenta medicala, nu avea cine sa imi tina locul. Sunt situatii de facut acte si ca urmare, nu mi se dadea concediu, sau stateam o zi in concediu, iar in urmatoarea zi veneam la serviciu si tot asa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
4. Dupa cum spuneam in cadrul raspunsului la prima intrebare, CCM national nu mai este in vigoare din ianuarie 2011, ceea ce inseamna ca prevederile sale nu se mai aplica pentru perioada ianuarie 2011 - iunie 2012 mentionata de dvs. Numai daca aceste prevederi au fost preluate si pastrate in CCM incheiate la nivel de ramura sau unitate, altfel nu.

Referitor la ceea ce relatati, angajatorul nu are de ce sa anunte Politia daca incercati sa va revendicati drepturile, nu va avea castig de cauza. Faceti insa sesizare catre ITM si eventual in instanta. Inteleg ca sunt multe nereguli. Daca in condica figurati cu concediu efectuat dar nu exista cerere semnata de dvs., vorbim deja de fals in acte, iar daca angajatorul a semnat in locul dvs este fapta penala pentru care poate primi chiar pedeapsa cu inchisoarea. Astfel ca, din punctul meu de vedere, cred ca angajatorul incearca sa va intimideze dar personal cred ca nu aveti de ce sa va temeti. Nu are un temei legal pe baza caruia sa inceteze raportul de munca. Reendicarea drepturilor nu poate fi cauza pentru concediere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
3. Concediul de odihna neefectuat ar fi trebuit compensat la incetarea raportului de munca. Insa concediul de odihna ramas din anul anterior ar fi trebuit efectuat obligatoriu pana la finele anului urmator, e ciudat cum de ati ajuns cu un concediu atat de mare neefectuat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
2. Acelasi lucru ca in cazul salariului compensatoriu, acest ajutor trebuia acordat in temeiul contractului colectiv national valabila pana la sfarsitul anului 2010. Daca nu s-a acordata acest drept, el ar putea fi recuperat numai in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Iul. 2012
1. Contractul colectiv de munca incheiat la nivel national pentru anii 2007 - 2010 a fost demis in decembrie 2010 si neprelungit, nemaifiind semnat un alt contract valabil la nivel national. Ceea ce inseamna ca in acest moment nu exista un contract colectiv de munca inceheiat la nivel national, iar prevederile celui amintit nu se mai aplica.

La data respectiva insa, cand ati fost concediata ar fi trebuit sa beneficiati de un salariu compensatoriu in baza CCM valabil la nivel national la acel moment. Daca nu ati primit acest drept la timp, singura modalitate de a-l recupera este in instanta.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
G Stancu Gratiela Petrescu violeta Georgescu Viviana Serni adriana iancu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024