ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca angajatorul a suspendat firma pe trei ani trebuie sa redeschida firma pentru a-mi incheia contractul de munca sau se face in mod direct ca sa beneficiez de somaj avand in vedere ca eu ies din concediu ingrijire copil pana la doi ani?

Adaugata in: Concediere
Iuliana Serban
 User  Iuliana Serban
a intrebat la 25 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Suspendarea nu este facuta pe perioada nelimitata de timp, ci pe trei ani, speta este cat se poate de clara in acest caz. Mai mult, legea nu prevede niciun fel de termen limita pentru suspendarea activitatii angajatorului in cazul in care intervin probleme economice, de exemplu. La acest aspect m-am referit. Legiuitorul nu poate prevede in cat timp se rezolva problemele care au dus la intreruperea temporara a activitatii. Se stabileste o perioada estimativa, dar ea poate fi prelungita pana la rezolvarea problemelor. In cazul intreruperii activitatii nu este vorba de desfintari de posturi, ci de suspendari ale contractelor, fara concediere. Daca ar fi vorba de reorganizare judiciara, atunci intr-adevar s-ar face desfintari de posturi din acest motiv. La fel, se pot desfiinta posturile pe motive economice, insa deja nu mai vorbim de intreuperea activitatii.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Concedierea salariatei insarcinate insa, daca nu apare una din cele doua situatii amintite (reorganizare judiciara sau faliment) nu se poate dispune concedierea. Aici vorbim de suspendarea activitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Sep. 2012
La suspendarea activitatii, angajatorul poate recurge la restructurarea posturilor si incetarea contractelor individuale pe concedieri colective sau individuale. Nu este normal sa suspende contractele de munca pe perioade nelimitate de timp La reluarea activitatii se reinfiinteaza posturile si se fac angajari Se poate adresa fostilor salariati, caz in care-i doreste ca salariati.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2012
Da, angajatorul ar trebui sa reia activitatea pentru a putea inceta contractele ce munca. Acestea sunt si ele suspendate odata cu suspendarea (intreruperea temporara) a activitatii firmei. Contractul dvs de munca insa este deja suspendat pentru concediu crestere copil, in cazul colegilor dvs. contractele se suspenda pentru intreruperea acitivitatii pe o perioada limtiata de timp.

Dvs. insa va puteti angaja in alta parte, dupa revenirea din CIC, chiar daca angajatorul a suspendat activitatea temporar si daca va este suspendat contractul. Aveti dreptul legal sa semnati mai multe contracte cu mai multi angajatori sau chiar cu acelasi. Totodata, puteti solicita in scris reluarea activitatii dupa CIC, apoi veti putea sa va depuneti demisia, din nou, daca se aplica ceea ce v-am spus mai sus. Angajatorul fie va va inceta contractul daca solicitati acest lucru, fie il va suspenda pentru intreruperea temporara a activitatii, daca nu cereti incetarea raportului de munca.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024