ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

decizie de concediere necomunicata din motive obiective


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Citez in cele ce urmeaza raspunsul unui coleg de pe forum la o intrebare a unui user: "Chiar daca recomandata exista pe numele salariatei, daca aceasta nu a fost ridicata si nu s-a intors cu semnatura ei, decizia nu isi produce efectele, contractul nu poate fi desfacut. Pot exista oricate recomandate, cat timp nu au fost semnate de destinatar, inseamna ca informatia nu a ajuns la acesta."

Fara a contesta in niciun fel cele de mai sus, as dori sa dezbat urmatoarea speta:

Angajatul inregistreaza absente nemotivate, repetate si consecutive. Se face convocare la cercetare disciplinara? I se trimite cu recomandata la adresa de domiciliu, se intoarce ca neridicata. Putem face cercetarea disciplinara in aceste conditii?
Presupunand ca da, se ia masura concedierii disciplinare, se intocmeste decizia si se trimite cu recomandata. Se intoarce ca nefiind ridicata.
In aceste conditii nu putem lua masura concedierii. Corect pana aici?
Ulterior aflam de la vecini sau colegi ai salariatului ca acesta a plecat la munca undeva in Italia sau Spania sau unde vreti. Ce face angajatorul, il tine in continuare angajat dar ii suspenda cim? Ar putea ramane cu el in firma pe viata.

Adrian C.
 User  Adrian C.
a intrebat la 09 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Aug. 2012
Decizia de sanctionare nu poate fi emisa fara cercetare disciplinara, cu exceptia avertismentului scris, este cat se poate de clar acest lucru in Codul muncii republicat.

Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Articolul 252 stabileste termenul de emitere a deciziei de sanctionare in raport cu data savarsirii faptei si a luarii la cunostinta despre aceasta. Nu permite insa aplicarea unei sanctiuni fara cercetarea, daca nu este vorba de un simplu avertisment. De altfel, si articolul 62 pe care l-ati redat face referire la obligativitatea angajatorului de a parcurge cercetarea disciplinara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Aug. 2012
Art. 252 din codul muncii republicat
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Art. 62

(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247 - 252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 09 Aug. 2012
Multumesc pentru apreciere :-) !

Incearcati prin executor judecatoresc, este o alta cale de a transmite convocarea salariatului, daca acesta refuza semnarea ei cand ii este inmanata sau nu semneaza pentru primirea ei daca ii este transmisa prin posta. Nu este o situatie normala, intr-adevar, din punctul meu de vedere este unul din marile lipsuri ale legislatiei muncii actuale. Din pacate, dupa cum spuneam, este destul de restrictiva legea in ceea ce priveste concedirea salariatilor. Daca, din nefericire, socitatea pe care o detineti isi va inceta activiatea conform legii, atunci contractul va inceta de drept. Este singura "portita" daca putem sa ii spunem astfel. Insa in situatia concedierii disciplinare prezentate nu prea aveti cum sa incetati fara cercetare, nu este legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Aug. 2012
Ioana, multumesc pentru raspuns. Prezenta ta pe forum e remarcabila.
In ceea ce ma priveste vorbesc din punctul de vedere al angajatorului. Da, am fost in situatia in care am inmanat (mai bine zis am intentionat sa inmanez) angajatului convocarea, rugandu-l sa semneze de primire si am primit urmatorul raspuns: "ce-i asta? eu nu semnez nimic." De fata a fost un alt angajat care ulterior a semnat pe convocare ca martor ca s-a incercat aducerea la cunostinta... nu stiu cat a fost de legal, dar altfel il aveam si acum in revisal cu contractul suspendat.
Cred ca e o scapare in legislatie - la urma urmei eu pot sa il tin pe viata cu contractul suspendat si cred ca nimeni nu imi poate face nimic, nici nu cred ca ma incurca f. tare, dar nu cred ca e o situatie normala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Aug. 2012
Nu aveti cum sa derulati cercetarea in absenta salaraitului si fara ca acesta sa fie informat privind cercetarea. Comunicarea in cazul cercetarii se considera facuta odata cu semnarea convocarii scrise de catre salariatul in cauza. Pentru ca salariatul nu a luat la cunostinta continutul convocarii scrise, recomandata intorcandu-se fara semnatura lui de primire, se considera ca nu i s-a comunicat continutul convocarii.

Concedierea deisciplinara, in contextul Codului muncii actual, nu poate fi dispusa fara derularea cercetarii disciplinare prealabile sau eventual comunicarea ei si neprezentarea salariatului la data stabilita, dupa primirea convocarii, dovedita prin semnatura de primire.

Din pacate este o situatie frecvent intalnita. Singura cale legala ar fi sa aflati o adresa a persoanei respective sau sa luati cumva legatura cu ea pentru aputea trimite o convocare si eventual inceta contractul sau de munca. Pana atunci acesta se suspenda pentru absente nemotivate. Daca perioada se prelungeste mult prea mult, incercati sa luati legatura cu cei de la ITM sa vedeti cum se poate solutiona situatia si daca ei va pot ajuta, date fiind restrictiile din lege in acest sens.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024