ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

desfiintare loc de munca in perioada CCC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Ma aflu, in prezent, in CCC cu cel de-al doilea copil, pana pe data de 9 decembrie 2013 (cand acesta implineste 2 ani). Firma la care sunt angajata nu mai are activitate de mai bine de 3 ani, motiv pentru care mi-au comunicat ca sunt nevoiti sa-mi desfiinteze postul odata ce voi iesi din CCC. Ce pot face in aceasta situatie, in conditiile in care nu-mi gasesc un alt loc de munca? Se poate prelungi CCC, pot depune actele pentru somaj (avand in vedere ca nu am avut decat 5 luni perioada de lucru efectiv inainte de a ramane insarcinata, iar inainte de asta am fost in somaj 8 luni )?
Mentionez ca sotul e sofer si nu castiga mai mult de 450 lei. Putem intra la caz social?
Multumesc.

Teodora Nitescu
 User  Teodora Nitescu
a intrebat la 16 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Oct. 2013
CIC din pacate nu se poate prelungi peste 2 ani, cu exceptia cazului in care copilul este incadrat cu handicap de catre specialistii comisiei de evaluare a minorilor cu dizabilitati.

Puteti incerca sa primiti ajutor de somaj dar s-ar putea sa fie cam problematic, pentru ca la calcularea indemnizatiei se iau in considerare veniturile cat si perioadele lucrate in afara suspendarii CIM. Iar la dvs aceasta perioada este de 5 luni doar. CIC se ia in calcul ca vechime in munca pentru acordarea unor drepturi prevazute de Legea 76/2002, dar nu si pentru indemnizatie sau stagiu minim. Cu alte cuvinte, este o intrerupere care va permite sa aplicati pentru indemnizatie cat timp perioada lucrata anterior si dupa CIC este de minim 12 luni cu norma intreaga.

ART. 34
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;

ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Din pacate la venitul minim garantat nu aveti dreptul, fiind casatorita. Incercati sa va inscierti la AJOFM ca persoana in cautarea unui loc de munca.

Exista insa o prevedere legala conform careia angajatorul nu va poate concedia timp de 6 luni de la revenirea definitiva din CIC, cu exceptia cazurilor cand se afla in reorganizare judiciara sau faliment. (OUG 111/2010). Ceea ce inseamna ca daca la nivelul unitatii nu este declansata niciuna dintre aceste proceduri, angajatorul nu are voie sa va concedieze, iar in cazul in care o va face, decizia de concediere o puteti contesta in instanta in 45 de zile de la comunicarea ei si puteti cere daune pentru prejudiciul creat, cat si reintegrarea in munca.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024