ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

despre concedierea angajatilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Angajatorul ar trebui sa ia legatura cu angajatul daca acesta nu s-a prezentat mai multe zile la munca? Daca angajatul are o problema si nu poate sa ia legatura cu angajatorul...acesta il poate il poate concedia? Si poate isi recupera functia dupa aceea?

Adaugata in: Concediere
Andrei Catalin Tudor
 User  Andrei Catalin Tudor
a intrebat la 06 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andrei Catalin Tudor la 07 Mar. 2014
Depinde de angajator, cand o emite si de posta, in cat timp o poate livra. Nu va pot da eu un astfel de termen. De regula dureaza cam 3- 5 zile traseul unui colet sau plic de la posta la destinatar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Catalin Tudor
 User Andrei Catalin Tudor
a raspuns la intrebare la 07 Mar. 2014
in cat timp ar trebui sa primesc insfiintarea acasa
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mar. 2014
Daca angajatul absenteaza nemotivat de la locul de munca, fara sa informeze angajatorul, acesta din urma poate suspenda contractul ca urmare a absentarii, Codul muncii ii ofera aceasta posibilitate.

In urma acestei abateri disciplinare anagajatorul poate declansa procedura cerecetarii disciplinara in urma careia sa dispuna o sancitune, care poate consta chiar in concedierea disciplinara a salariatului.

Etapele unei astfel de cercetari sunt urmatoarele:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Daca angajatul primeste convocarea disciplinara, semnand pentru acest lucru, dar nu se prezinta la data, ora si locul stabilite in convocare, angajatorul poate dispune direct concedierea disciplinara asa cum prevede Codul muncii.

Cat timp angajatul nu informeaza angajatorul referitor la motivul absentei, se considera absentare nemotivata pana la prezentarea unei dovezi care sa duca la motivarea absenetelor. Salariatul poate imputernici pe cineva, un membru al familiei sau cunoscut, sa informeze angajatorul in cazul unor probleme care il pun in situatia de a nu putea anunta angajatorul.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024