ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Legalitate desfacere contract individual de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajator. Cu ocazia desfiintarii unui loc de munca, din motive obiective, 3 salariati au fost mutati, la un alt loc de munca, fara intocmirea unui act aditional la CIM, dar prin emiterea unei decizii care a fost comunicata salariatilor.

La scurt timp s-a facut o analiza economica si am constatat ca numai pot sa tin cei 3 salariati. Va intreb: ce efect a avut emiterea acelei decizii care a fost comunicata salariatilor, acestia lucrand deja cateva zile la noul loc de munca. Acum vreau sa restructureze activitatea si sa renunt la ei. Va multumesc.

Adaugata in: Concediere
Gabriela Chiorean
 User  Gabriela Chiorean
a intrebat la 24 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului gabriela chiorean la 25 Feb. 2013
Da, puteti sa la incetati CIM in baza art 65 al.1 .Va trebui sa la dati un preaviz de 20 de zile lucratoare dupa care se intocmeste decizia de incetare.
Art. 65 din codul muncii republicat
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Art. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

In ce priveste modificarea locului de munca prin decizie va recomand sa revocati decizia si sa incheiati act aditional la CIM pentru fiecare salariat cu schimbarea locului de munca Aceste documente se inscriu si in REVISAL si sa nu avetyi probleme mai tarziu ca nu ati respectat legea in astfel de cazuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Chiorean
 User Gabriela Chiorean
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Feb. 2013
Decizia a fost comunicata salariatilor, acestia au acceptat schimbarea locului de munca. Numai ca, la scurt timp analiza economica a firmei a condus la ideea ca ar fi fost mai bine sa concediez salariatii respectivi. Nu am intocmit acte aditionale la CIM, exista numai decizia. Pot revoca acum decizia ? Cum pot concedia salariatii respectivi ? Situatia economica nu-mi permite sa-i mai tin.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Feb. 2013
Locul de munca se schimba unilateral de catre angajator numai in cazul delegarii sau detasarii,In restul situatiilor se modifica numai cu acordul salariatilor prin semnmarea unui act aditional la CIM.Decizia luata poate fi contestata in instanta de salariati si au castig de cauza.Decizia de modificare a locului de munca este lovita de nulitate, nu are temei legal
Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024