ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

neplata salariului,ce trebuie sa fac


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca nu am fost platit pe mai multe luni de zile,Lucrez cu carte de munca pe doua ore(desii nu am primit nici un contract de munca "in mana" decat in momentul semnarii si atat),programul este de la 10:00- 4:00 am,(16 ore ,o zi lucratoare-una libera),mentionez ca toti angajatii firmei muncesc aceste ore cu promisiunea salariului verbal,nerespactand normele de munca.
Astazi 03.06.2015,ma obliga sa imi dau demisia fara nici un motiv si ma amentinta ca imi face "referat"(datorita starii dispozitiei proaste a patronului care jigneste personalul,folosind un vocabular foarte obscen si o atitudine autoritara batjocarand salariatii).As dorii sa imi recuperez banii macar pe acele ore specificate in contract si pe concediu(asta in cazul in care am dreptul).
ce trebuie sa fac si ce va urma sa se intample?
Va multumesc,
Cu stima si respect!
O zi buna!

Lungu Ana Andreea
 User  Lungu Ana Andreea
a intrebat la 03 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Lungu Ana Andreea la 04 Iun. 2015
Orele lucrate, daca nu apar in pontaj sau in condica, le puteti dovedi cu martori daca exista sau pot fi constate de catre inspectorii ITM in cazul in care controlul este efectuat in afara orelor de lucru si sunteti gasita la lucru.

Aveti dreptul la CO la fel ca orice alt angajat, minim 20 de zile lucratore pe an, acordate proportional cu timpul efectiv lucrat (calculat in zile/saptamani/luni si nu in functie de norma de lucru). In contract trebuie sa apara durata CO la care aveti dreptul prin lege (Codul muncii).

Totodata daca in CIM nu apare prevederile specifice mentionate la art. 105 din Codul muncii, contractul se considera a fi incheiate cu norma intreaga si trebuie tratat ca atare, inclsiv din perspectiva salariala.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Lungu Ana Andreea la 04 Iun. 2015
Pentru salariile neplatite mergeti direct in instanta de judecata, ITM nu va poate ajuta in acest sens cu mai mult decat sanctionarea angajatorului pentru incalcarea legii si a obligatiilor contractuale.

Demisia nu poate fi fortata de catre angajator pentru ca este un act unilateral de incetare a contractului exclusiv la initiativa angajatorului. Asteptati controlul celor de la ITM si vedeti mai departe ce se intampla dupa controlul efectuat de ei.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lungu Ana Andreea
 User Lungu Ana Andreea
a raspuns userului Adriana Iancu la 04 Iun. 2015
Am facut deja o sesizare pe site-ul lor,dar voi merge si maine sa depun alta personal deoarece managerii si seful insista asupra mea sa imi dau demisia si nu imi permite sa intru in bar pentru a imi desfasura activitatea si ma ameninta ca imi face referat,nu as vrea ca totul sa se rastoare in favoarea patronului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lungu Ana Andreea
 User Lungu Ana Andreea
a raspuns userului Adriana Iancu la 04 Iun. 2015
Va multumesc pentru raspuns,m-ar interesa si cum as putea demonstra faptul ca am muncit mai multe ore?mentionez ca am semnat condica la munca de foarte putine ori,doar cand se anuntau controale si nu ne lasa sa trecem ziua si ora,As mai dorii sa stiu daca am dreptul sa imi iau banii pe concediu( asta daca exista la cele 2 ore de lucru specificate in contract),va multumesc din suflet!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 User Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 04 Iun. 2015
In primul rand faceti sesizare catre ITM .Bucuresti . Sesizarea poate fi facuta direct sau in scris si este o operatiune scutia de taxa. Aceasta sesizare trebuie să contia numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa completa, datele de identificare ale angajatorului insotite de adresa locurilor in care acesta isi desfasoara activitatea. Referirile din sesizare trebuie să contina ziua, luna si anul, iar informatiile trebuie sa fie cat mai concise si solicitarile sa fie clar precizate.
In al doilea rand aveti la dispozitie si instanta de judecata. Puteti depune o cerere de chemare in judecata la instanta competenta (Tribunalul de domiciliu). Aveti la dispozitie trei ani de zile de a apela la instanta pentru recuperarea drepturilor salariale restante.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024