ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

neprezentare la convocare, decizie de concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, Hristos a inviat!
in perioada preavizului am trimis convocare salariatului. nu s-a prezentat si nici nu am primit confirmarea de primire a convocarii(trimisa prin posta).as vrea azi sa ii fac decizia de concediere disciplinara. (inchei contractul cu art.61 lit a).daca o fac azi...azi o inregistrez si in revisal ? aceasta decizie trebuie trimisa salariatului prin posta?
Multumesc!


Adaugata in: Concediere
1985 Maria
 User  1985 Maria
a intrebat la 22 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului 1985 Maria la 25 Apr. 2014
Totodata, daca plecarea in cursa externa facea parte din atributiile postului sau daca aceasta a fost dispusa prin detasare sau delegare, refuzul ei de catre angajat este posibil numai in cazuri obiective precum concediu medical, pregatire profesionala, concediu de odihna in curs sau care urmeaza a fi efectuat in aceeasi perioada etc. Sau daca a exista o delegare / detasare anterioarea, initiala, fiind atins deja termenul limita prevazut de Codul muncii pentru dispunerea ei unilaterala de catre angajator. Sunt destul nereguli din pacate, in special de partea angajatorului. Cel putin asa reies din speta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului 1985 Maria la 25 Apr. 2014
Seful dvs a gresit in privinta demisiei, atat timp cat a fost intr-adevar cerere de demisie asa cum apare ea la art. 81 (8) si nu solicitare de incetare cu acordul partilor in baza art. 55 b). Pentru ca demisia nu poate fi refuzata de angajator, nu necesita aprobarea lui, iar acesta are onligatia de a o inregistra asa cum prevede Codul muncii republicat. Daca a fost solicitare de incetare cu acordul partilor atunci intr-adevar angajatorul poate respinge cererea, caz in care salariatul daca doreste in continuare sa inceteze raportul de munca va transmite o cerere de demisie si va respecta perioada de preaviz constractuala.

Cu art. 61 a) nu este demisie, atentie foarte mare. Acolo este concediere disciplinara, nu folosit eronat temeiurile de incetare. Demisia nu o faceti dvs si oricum nu poate avea la baza un astfel de temei. Aici aveti o eroare grava, este ca si cum i-ati impune o demisie, lucru pe care nu aveti voie sa il faceti si pe un temei total gresit. Refaceti documentul.

Demisa nu poate fi ignorata, incalcati legea asa cum spuneam in primul paragraf. Probabil ca nu degeaba a refuzat el convocarea, contractul trebuia in mod normal sa inceteze in baza demisiei lui chiar si fara preaviz, daca asa a depus-o iar angajatorul putea cel mult sa o conteste in instanta de judecata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
1985 Maria
 User 1985 Maria
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Apr. 2014
e o intreaga nebunie cu angajatu acesta.
o sa explic pe larg care e treaba.
in 21 martie 2014 a refuzat sa mai vina la munca pe motiv ca nu ii convine masina de lucru. trebuia sa plece in cursa externa.(mare tam tam ca nu mai aveam alt sofer sa il trimitem cu marfa). in 25 martie a venit si mi-a lasat o demisie (el a specificat ca vrea la zi). Seful nu a fost la birou cand a venit el. seful nu este de acord cu demisia lui la zi si i-a facut referat pentru neprezentare la locul de munca si neideplinirea sarcinilor de serviciu in data de 25.03.2014. in data de 31.03.2014 i-am trimis convocare salariatului, sa se prezinte in data de 07.04.2014. nu s-a prezentat. am facut proces verbal de neprezentare in 22.04.2014. in 23.04.2014 i-am facut demisia (cu art61 lit a). am si inregistrat-o in revisal.
mentionez ca sunt noua in domeniu. am facut totul dupa modelul anterior al fostei secretare.
azi vreau sa ii trimit pe posta si demisia.
va rog sa imi spuneti unde este greseala? sau ce mai trebuie facut...macar sa stiu pe viitor.
ps: demisia scrisa de el nu este inregistrata., daca incurca putem face abstractie de ea?
daca nu avem confirmarile de primire, si nu dam nici cum de el....cum se procedeaza? ca doar nu stam cu el angajat pana apare el.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului George Georgescu la 24 Apr. 2014
Este vorba de concediere disciplinara, daca va utiati in speta apar toate datele, pentru ca temeiul concedierii este art. 61 a), adica abatere disciplinara. Iar pentru aceasta exista o procedura de concediere specifica, angajatul trebuie convocat in scris. Gasiti in Codul muncii explicatii pentru raspunderea disciplinara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2014
Adevarat a inviat!

Cat timp nu aveti confirmarea primirii convocarii pentru cercetare disciplinara nu aveti cum sa dispuneti concedierea disciplinara, nu ar fi legala masura.

Decizia se transmite angajatului in termen de 5 zile de la emitere si produce efecte de la data comunicarii ei. Documentul poate fi trimit prin recomandata sau cu executor judecatoresc, acestea fiind singurele cai permise de Codul muncii.

Art. 252
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Georgescu
 User George Georgescu (Titular administrator, GEORGESCU I. GEORGE VALENTIN I.I.)
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2014
Buna ziua!
Nu prea am ainteles despre ce preaviz este vorba si despre ce convocare. Angajatul a semnat ca este in preaviz? Si daca a semnat ca a luat la cunostinta, care e treaba cu concedierea...? Eu sunt de parere ca nu ne-ati dat toate datele problemei. Totusi, va spun parerea mea: nu va apucati sa ii desfaceti contractul de munca pina nu clarificati cu angajatul situatia exacta a acestuia, deoarece va puteti trezi ca va aduce un concediu medical si, pe durata acestuia, preavizul e suspendat, iar dumneavoastra, desfacand C.M. puteti fi dati in judecata ca ati comis o ilegalitate, conform legii, avand de platit despagubiri si putand fi pusi in situatia de a il reincadra pe acelasi post ca mai inainte. Parerea mea, repet. Dar, dati-ne mai multe detalii.

Cu stima,
G. Georgescu

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024