ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Obligatiile firmei de leasing de personal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

De aproximativ 5 ani sunt angajata printr-o firma de leasing de personal. Compania pentru care am prestat servicii urmeaza sa isi vanda portofoliul, angajatii urmand a fi disponibilizati. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Ce se intampla cu salariata insarcinata? Poate ramane angajata la firma ce urmeaza sa cumpere portofoliul chiar daca prin contract se prevede ca angajatii nu vor fi preluati?
2. In situatia in care nu este trecuta cu contractul pe firma noua, firma de leasing=angajatorul oficial=este obligat sa ii gaseasca loc de munca sau va intra in somaj, la fel ca toti ceilalti angajati?
3. Daca va intra in somaj: poate sa beneficieze de concediu medical fiind o sarcina cu probleme? Daca da, care este perioada maxima de concediu medical?
4. Cum se va calcula indemnizatia? Venitul din concediu medical va fi luat in calculul indemnizatie? Daca din cele 9 luni, 2 sunt cu salariu iar restul medical, care va fi valoarea indemnizatiei ? Venitul net fiind in medie la 2000 ron. Concediul medical in somaj-este considerat sursa de venit net la care se poate aplica procentul de 85% pentru calcul indemnizatiei?

Multumesc.

Adaugata in: Concediere
Alina Chiriac
 User  Alina Chiriac
a intrebat la 13 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Ian. 2013
4. Depinde la ce indemnizatie va referiti. Venitul din concediu medical pentru boala obisnuita intra in calculul concediului medial de maternitate, cat si in cel al indemnizatiei crestere copil. In calculul indemnizatiei de somaj intra doar cele 5 zile suportate de angajator pentru concediul de boala obisnuita, indemnizatia suportata de el pentru aceste zile fiind acordata din bugetul de salarii si deci supusa contributiilor pentru somaj.

Nu va pot spune eu care va fi valoarea indemnizatiei crestere copil, pentru ca depinde de toate veniturile nete profesionale realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Intra in calcul si indemnizatia de somaj, indemnizatii medicale, tichete de masa, sporuri, prime daca au existat, etc. (din drepturile salariale incasate se iau in calcul toate veniturile pentru care s-a platiti impozitul de 16% pe venit). Procentul de 85% se aplica la media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Ian. 2013
1. Daca sunteti insarcinata si ati anunta in scris angajatorul privind starea dvs, acesta nu poate dispune concedierea dvs pe durata sarcinii, cu exceptia cazurilor in care intervin reorganizarea judiciara, dizolvarea sau falimentul, in conditiile legii. In orice alte situatii angajatorul nu poate concedia salariata insarcinata, daca ea l-a anuntat in scris. Daca angajatorul nu este infiormat privind starea dvs., poate oricand dispune concedierea si nu va fi considerata procedura ilegala. (OUG 96/2003 este cadrul legal in acest sens). In cazul in care nu ati anuntat angajatorul, va recomand sa o faceti cand mai curand.

2. Cat timp il anuntati privind starea dvs, el nu va poate concedia fara motivele pe care le-am amintit la punctul 1. Ceea ce inseamna ca nu poate desfiinta postul pe care va aflati si nu va poate muta pe un alt post fara acordul dvs.

3. Pe perioada somajului puteti fara probleme sa beneficiati de concediu medical, perioada de smaj fiind astfel suspendata si reluata ulterior la cererea dvs. Nu beneficiati de concediu de risc maternal pe durata somajului pentru ca acest tip de concediu se acorda numai de catre angajator ca o masura de protejarea a sanatatii salariatei si fatului, acolo unde sunt eventuale probleme.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024