ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am o problema legata de demisie si preaviz. Mi-am dat demisia de la o firma de distributie si am specificat "fara preaviz, cu lichidare la zi". Eu in doua zile pot preda toata situatia de pe zona in care am activat (mentionez ca am fost agent comercial). Eu mi-am deschis propria afacere si nu am vrut sa ma intind prea mult la vechiul loc de munca. Astazi, dupa doua zile de la cererea de demisie, m-a pus sa semnez un preaviz redactat de administrator precum ca in temeiul legii 53/2003 sunt obligat sa stau inca 20 de zile lucratoare pana isi gaseste om potrivit in domeniu. Sunt de acord, dar daca in doua zile predau altcuiva zona cu soldurile la zi si a treia zi nu mai vin, ce-mi poate imputa? A spus ca ma plimba prin tribunale pentru nerespectarea contractului colectiv de munca. Si ce program de lucru am in perioada de preaviz, de patru ore sau opt ore?
Va multumesc anticipat.

Cristinel Melinte
 User  Cristinel Melinte
a intrebat la 17 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2012
Daca nu respectati preavizul legal, demisia se paote foarte usor transforma in concediere disciplinara, ca urmare a derularii unei cercetari disciplinare. Suspendare contractului pe perioada preavizului nu inseamna ca acesta se va scurge oricum si se va incheia raportul de munca, ci ca dupa solutionarea situatiei veti relua si efectua preavizul ramas de efectuat la momentul suspendarii contractului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2012
Angajatorul dvs are drepate. Daca va uitati si in contractul dvs de munca o sa vedeti ca in cazul demisiei aveti obligatia respectarii preavizului. Dvs. ati solicitat incetare cu acordul partilor, cerere respinsa de angajator. E bine sa stiti ca acesta nu are obligatia de a accepta incetarea cu acordul partilor, iar in cazul refuzului sau aveti obligatia de a respecta preavizul. Daca nu va prezentati pe durata lui, el va poate suspenda contractul pentru absente nemotivate, suspendand astfel si preavizul, si poate declansa cercetarea pentru abatere disciplinara sau chiar face plangere in instanta.

Pe perioada preavizului aveti acelasi program de lucru ca si pana la inceperea lui. Facilitatea la care faceti dvs referire era prevazuta in CCM incheiat la nivel national si viza persoanele concediate pe motive neimputabile lor, nu si salariatii care isi inaintau demisia. CCM national insa a expirat in decembrie 2010, iar legea actuala nu prevede o astfel de facilitate si ma indoiesc ca o veti regasi in Regulamentul intern sau in CCM aplicabil. Preavizul in cazul demisiei este un avantaj al angajatorului, dvs i-l acordati lui prin lege, din motivul pe care vi l-a comunicat si el: sa va poata inlocui.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024