ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Preaviz - concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am o intrebare, legata de concedierea unui salariat pentru motive care nu tin de persoana acestuia.

Stiu ca termenul de preaviz poate sa fie acordat printr-un document anterior emiterii deciziei de concediere, urmand ca la finalul termenului de preaviz sa fie emisa decizia de concediere. Dar, acesta poate fi acordat si in cadrul deciziei de concediere fiind emis un singur document.

Totodata daca termenul de preaviz este acordat prin acelasi document cu decizia de concediere - salariatul poate aduce concedii medicale, pana la 90 de zile - contractul de munca si implicit termenul de preaviz fiind suspendate.

Intrebarea mea este - ce se intampla daca salariatul aduce certificate medicale pe perioada preavizului, cand preavizul este acordat printr-un document separat si anterior deciziei? Poate aduce astfel de certificate, care este consecinta?
Va multumesc pentru raspunsuri,

Adaugata in: Concediere
Cristian Enachescu
 User  Cristian Enachescu
a intrebat la 20 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Aug. 2014
Nu, nu se emite un singur document. Concedierea se comunica printr-o notificare, in care apar motivele ce stau la baza concedierii, preavizul, cat si informatia privind existenta sau nu a altor locuri vacante in unitate pe care le-ar putea ocupa angajatul. Daca ele exista, atunci in notificare se include si o oferta pentru postul sau posturile pe care considerati ca le-ar putea ocupa. Decizia de concediere reprezinta documentul prin care se constata incetarea efectiva a contractului de munca, dupa expirarea preavizului. Ea se intocmeste in ziua incetarii, se comunica salariatului prin semnatura de primire si se transmite si catre ITM.

Salariatul poate aduce concedii medicale pana la 183 de zile, daca CNPP ii aproba prelungirea incepand cu cea de-a 91-a zi si contractul nu inceteaza intre timp.

Pe perioada preavizului contractul produce aceleasi efecte, deci fiecare dintre parti are aceleasi obligatii si drepturi. Salariatul poate intra in concediu medical daca este necesar, nu ii este anulat acest drept de intrarea in preaviz. Faptul ca el este notificat referitor la intrarea in preaviz nu ii anuleaza aceste drepturi.

Concediul medical reprezinta perioada de suspendare de drept a contractului de munca, asa cum apare stipulat in Codul muncii republicat. In acelasi cadrul legal este prevazut ca in cazul in care pe perioada preavizului apare o cauza de suspendare, preavizul se va suspenda in consecinta si va fi reluat si finalizat dupa revenirea din medical. Iar la finalul preavizului se intocmeste decizia de concediere. Repet: concedierea nu se comunica prin decizie ci prin notificare.


Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024