ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

presiuni concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna seara!
sunt anagata unei unitati comerciale de aproximativ o luna jumatate. nu am in CIM perioada de proba (e trecut liniuta apoi urmeaza 90zile pentru functie de executie.....), perioada contractului fiind nedeterminata.
dupa cateva conflicte cu colegii administratorul mi-a zis azi ca nu corespund profesional, fara sa faca vreo evaluare in prealabil. nu am facut nici un fel de astfel de evaluari, totul s-a bazat pe spusele colegilor si pe caracterul meu de a-mi recunoaste micile erori, care sunt normal sa fie.
dorinta administratorului este ca eu sa imi dau demisia, nu sa ma concedieze el pentru ca nu vrea sa restructureze postul. chiar a facut presiuni asupra mea in acest sens, amenintandu-ma ca imi face referat " si nu ma mai angajez in veci".
eu nu vreau sa semnez aceasta demisie pentru ca nu sunt motive juste.
drept la somaj din pacate nu am pentru ca nu cumulez stagiu de cotizare.
as vrea sa stiu ce pot face? in principiu stiu ca imi pot vedea de serviciu pana imi intocmeste comisie, dar cum demonstrez ca am fost la munca pana atunci? nu avem camere, cod de acces, fisa de pontaj nu am semnat-o niciodata, colegii mei nu sunt de buna credinta.
in alta ordine de idei, acea comisie ITM in baza a ce stabileste ca fiind legala si justa concedierea?
cat timp merg la munca, chiar daca ai mei colegi nu ma vor lasa sa imi fac treaba, primesc salariu?

multumesc anticipat!

Maiden Zana
 User  Maiden Zana
a intrebat la 28 Iun. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maiden Zana
 User Maiden Zana
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2013
multumesc mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului maiden zana la 29 Iun. 2013
Comisia de disciplina nu se alcatuieste niciodata din inspectori ITM, nu intra in atributiile lor cercetarea disciplinara a salariatului, nu este in lege nicaieri prevazut acest lucru. Asa se procedeaza, si nu este obligatoriu sa fie constitutia o comisie, nu apare in lege obligatia de a o consituti.

Din ceea ce spuneti legat de acea mentiune in contract, eu inteleg ca sunteti in proba. Cat timp apare aocolo trecuta perioada de 90 de zile in dreptul clauzei referitoare la perioada de proba atunci ea exista. Da, in perioada de proba oricare dintre parti poate inceta raportul de munca, fara preaviz si motivare, exclusiv prin notificare scrisa. Este legal acest lucru.

Art. 31 - Codul muncii republicat
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
...............
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Referatul se intocmeste in urma savarsitii unei abateri disciplinare, deci daca nu exista nicio abatere nu se justifica intocmirea lui. Este un document prin care se constata acesta fapta si ulterior, pe baza lui, se declanseaza procedura de cercetare disciplinara. Din ce inteleg eu insa presiunile se fac in privinta demisiei iar acolo angajatorul chiar nu are ce sa va faca, legal, daca nu cedati presiunilor lui. Din acest motiv probabil ca incearca sa va sperie cu acel referat. Insa conflictele cu colegii despre care ati mentionat s-ar putea sa functioneze in dezavantajul dvs, depinde si pe ce motive s-au declansat.

Luati legatura cu cei de la ITM, v-am precizat acest lucru in raspunsul anterior. Depuneti o sesizare si specificati cat mai clar care sunt drepturile nerespectate si clauzele contractuale incalcate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maiden Zana
 User Maiden Zana
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2013
adica eu sunt in proba? si ma poate concedia fara preaviz?
va fi apa de ploaie acea comisie daca se face din randul angajatilor. plus ca motivele nu tin de disciplina
ce ma sfatuiti sa fac?
imi poate face rau acel referat cu care ma ameninta?
multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2013
Cele 90 de zile reprezinta perioada de proba, daca apare in contract inseamna ca o aveti. Este perioada maxima prevazuta de lege pentru pozitiile de executie. Nu este insa nevoie sa desfiinteze postul ca sa poata dispune concediere, exista si alte motive recunoscute de lege in baza carora se poate face acest lucru. Insa probabil ca in cazul de fata nu exista unuul intemeiat motiv pentru care incearca sa va forteze sa plecati de buna voie.

In timpul perioadei de proba nu este obligatoriu sa vi se faca evaluare, incetarea raportului de munca se poate face prin notificare scrisa fara preaviz si fara motivare, la initiativa oricareia dintre parti.

Demisia nu semneaza niciodata la initiativa sau sub presiunea angajatorului, nu este legal. Ea reprezinta un act unilateral de incetare a raportului de munca din initiativa angajatului si nicidecum a angajatorului. Practic printr-o astfel de cerere angajatul doar informarea firma ca intentioneaza sa inceteze raportul de munca, neavand nevoie de acordul angajatorului, acesta din urma fiind obligat sa inregistreze cererea cf. legii.

Cercetarea disciplinara, daca vi se va face, nu are legatura cu ITM-ul. Se va imputernici o persoana din cadrul unitatii care sa se ocupe de toata procedura sau se va alcatui o comisie, dar tot din randul salariatilor.

Referitor la salariu, da, asa ar trebui. Doar sa nu apara probleme si aici. Daca totusi ajungeti sa nu primiti salariul cuvenit depuneti sesizare la ITM pentru sanctionarea angajatorului si actiune in instanta ca sa va recuperati drepturile salariale cuvenite.

Oricum v-as sugera sa depuneti o plangere la ITM daca simtiti ca situatia se inrautateste sau in continuare nu vi se respecta drepturile legale si/ sau contractuale.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024