ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Primirea Formularului 26 la incetarea CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La incetarea CIM in temeiul art 65, angajatul trebuie sa primeasca decizia de concediere, adeverinta care atesta vechimea in munca si formularul 26 pt a putea beneficia de ajutor de somaj obligatoriu sau la cerere?
Ce se poate face, legal, in cazul in care angajatorul trimite actele respective cu deficiente (lipsa unor formulare, lipsa stampilei ), dosarul nefiind acceptat la AJOFM in aceste conditii, fiind necesara solicitarea altor formulare, ceea ce duce, inevitabil, la prelungirea duratei de depunere a dosarului?
Concret, contractul de munca inceteaza in 07.11.2013 (preaviz de 30 zile), eu primesc actele in 21.11.2013, ma prezint la AJOFM in 22.11.2013, actele nu sunt corecte si complete (lipsa stampila pe adeverinta vechime, lipsa formular 26). Dosarul nu este acceptat. Solicit actele corecte si le primesc in 28.11.2013, urmeaza sa merg la AJOFM in 29.11.2013.

Din motive ce nu tin de persoana mea, eu nu ma incadrez in cele 10 zile pt a beneficia de ajutor de somaj incepand cu data de 08.11.2013. Cer explicatii pt ca din mai multe persoane (concediere colectiva) sunt singura in aceasta situatie si primesc raspuns ca oricum voi beneficia de ajutor de somaj 12 luni de la data depunerii dosarului, deci nu pierd nimic. Raspunsul nu ma multumeste (eu nu intentionez sa stau 12 luni in somaj) si in aceste conditii , dupa judecata mea pierd ajutorul de somaj pe 3 saptamani, nu am continuitate in cartea de munca, nu am asigurare de sanatate (am fost privata de drepturile mele legale).
Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc!


Adaugata in: Concediere Ajutor somaj
Simona Albert
 User  Simona Albert
a intrebat la 28 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Nov. 2013
ART. 38 - legea somajului nr. 76/2002
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a) incetarii raporturilor de munca;
.........................
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Nov. 2013
Nu pierdeti 3 saptamani din indemnizatia de somaj, este corect ceea ce vi s-a spus. Indemnizatia vi se va acorda de la data depunerii dosarului, dar pentru perioada completa cuvenita in functie de vechime, care in cazul dvs inteleg ca ar fi de 12 luni. Dreptul de a solicita indemnizatia de somaj se prescrie in 12 luni de la data incetarii contractului de munca.

Carte de munca nu mai aveti pentru ca nu se mai folosesc, adeverinta de vechime inlocuieste acest document.

Pentru luna in care depuneti dosarul, adica noiembrie, veti fi asigurata pentru ca indemnizatia, odata aprobat dosarul, se plateste de la data depunerii dosarului, deci din data de 29.11.

Este adevarat ca angajatorul a gresit aceste documente dar cat timp a revenit asupra lor si v-a dat documentele corecte, nu prea aveti ce sa faceti. Nu este nicaieri in lege trecut ca angajatorul trebuie sa se incadreze in cele 10 zile, acesta este un termen care vizeaza angajatul.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024