ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate efectua desfacerea CIM pe perioada concediului medical???


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!Ma numesc Zoltan si sunt topograf. Pe scurt,mi-am fracturat luni piciorul (08.09.201) si am primit concediu medical de la urgenta 2 saptamani,intre timp miercuri (10.09.2014) am fost sunat de catre angajator (prin intermediul colegei de la resurse umane), ca mi s-a desfacut CIM cu acordul ambelor parti. Insa ei mi-au emis luni o adeverinta pentru medic si mi-am anuntat si superiorul ca o sa fiu in concediu medical, deci ei stiau asta si totusi m-au amenintat ca daca nu sunt de acord, o sa mi se desfaca CIM indisciplinar... Ce pot sa fac??? Va multumesc, astept raspuns!!!

Adaugata in: Concediere
Zoltan Madaras
 User  Zoltan Madaras
a intrebat la 12 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Zoltan Madaras
 User Zoltan Madaras
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Sep. 2014
Va multumesc foarte frumos pentru raspunsurile prompte! Eu am trimis concediu medical printr-o firma autorizata cu semnatura la primire, alaturi o scrisoare catre angajator in care le-am spus ca tot ce au facut este ilegal si nefondat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului zoltan madaras la 15 Sep. 2014
Nu este legala aceasta masura, atat timp cat dvs nu ati semnata un document (cerere, acord) de incetare cu acordul partilor, indiferent cine a initiat-o.

Incetarea poate avea loc in timpul medicaulului numai in cazul falimentului, a reorganizarii judiciare sau dizolvarii, niciuna din situatii nefiind insa prezenta in situatia descrisa. Ca atare, o concediere ar fi ilegala. La fel insa si incetarea cu acordul partilor, cat timp ea are de fapt aspectul unei masuri unilaterale.

Depuneti o plangere la ITM, daca toata aceata procedura are la baza doar o comunicare verbala. Iar daca aveti o decizie de incetarea, contestati-o in instanta in termenul prevazut in continutul ei, este ilegala masura astfel dispusa. Incetarea cu acordul partilor nu este una valida cat timp nu apare semnatura dvs pe niciun document de incetare asa cum am amintit. Restul detaliilor vi le-a oferit colega mea, dna Iancu.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Zoltan Madaras
 User Zoltan Madaras
a raspuns userului adriana iancu la 12 Sep. 2014
Pai tocmai asta e idea, eu duminica mi-am anuntat superiorul prin telefon, ca nu pot sa revin la munca din cauza unei leziuni la picior, plus ca luni ei (la cererea mea) mi-au trimis o adeverinta (prin e-mail) pe care trebuia sa o prezint la spital si totusi mi s-a spu ieri ca nu am anuntat nimic si mi-au desfacut contractul cu amenintari... asta nu inteleg acum, ce trebuie sa fac, daca se mai poate anula decizia inregistrata??? nu ma las asa calcat in picioare...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Sep. 2014
Este adevarat ca certificatul medical in original trebuie depus la sediul angajatorului pana cel mai tarziu in data de 5 a lunii urmatoare, dar dv. aveati obligatia sa anuntati in 24 de ore faptul ca sunteti in concediu medical.
In ceea ce priveste incetarea contractului de muncă prin acordul părţilor, aceasra are temeiul legal la art. 55 lit. b din Codul Muncii şi este o modalitate simplă şi rapidă de a ?nceta un contract de muncă. Aceasta poate fi iniţiată fie de salariat, fie de angajator.De regula, aceasta este iniţiată de către salariat printr-o simplă cerere adresată angajatorului prin care solicită incetarea contractului de muncă la o anumită dată. Această modalitate de incetare a contracutului de muncă NU este afectată de un termen de preaviz (ca ?n cazul demisiei, concedierii pentru motive ce nu ţin de salariat), astfel contractul de muncă putand inceta chiar ?n ziua următoare. Dupa cum v-am spus CIM nu poate inceta daca este suspendat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Zoltan Madaras
 User Zoltan Madaras
a raspuns userului adriana iancu la 12 Sep. 2014
Desfacerea CIM mi-a fost inregistrata ieri cu acordul ambelor parti, cum mi s-a spus, deci, prin urmare mi-au desfacut CIM in mod abuziv. Am sa trimit concediul medical la adresa firmei cu mandat de primire (am inteles, ca trebuie trimis pana in data de 5 a urmatoarei luni). Inca ceva, trebuie sa le trimit copie prin e-mail a concediilor medicale sau sa le pun la dispozitie doar originalul??? Manhattan Murder Mystery
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Sep. 2014
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate,stabileste obligatia asiguratilor de a instiinta platitorul indemnizatiei (angajatorul) in termen de 24 de ore si nu de a prezenta certificatul de concediu medical in acest termen.
In conformitate cu art.60, lit. a), din codul muncii, concedierea nu poate fi dispusa in acele situatii in care contractual individual de munca este suspendat de drept sau la dinitiativa salariatului. Daca totusi intervine, aceasta va fi nula.Incapacitatea salariatului trebuie dovedita cu un certificat medical.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart adriana iancu Gratiela Petrescu Radu Anton Viviana Serni violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024