ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Am dreptul la zilele libere saptamanale dupa intoarcerea din concediul medical?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! As dori sa stiu va rog, care este procedura atunci cand te intorci la serviciu dupa o perioada in care ai fost in concediu medical ?! Mai ai dreptul la cele doua libere saptamanale? (Beneficiez de sambata si duminica liber, doar o data pe luna, in rest zilele libere le am in cursul saptamanii) . Eu m-am intors din concediul medical marti, mi s-a spus ca in acea saptamana nu mai pot beneficia de cele doua libere saptamanale, decat dupa 5 zile lucratoare. Mi s-a spus ca mi se da o recuperare in ziua de Duminica (ziua Pastelui) care in mod normal, oricum este zi libera de la stat si ar trebui recuperata in alta zi! Colegele mele au cele doua libere in cursul saptamanii inclusiv ziua de Duminica (Pastele), iar eu, pentru ca am fost in concediu medical, nu am dreptul?! Iar orele suplimentare nu sunt nici platite si se recupereaza doar teoretic, practic nu!

Va multumesc anticipat! Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!



Nicoleta Constantinescu
 User  Nicoleta Constantinescu
a intrebat la 15 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicoleta Constantinescu la 16 Apr. 2014
Nu inteleg un lucru: atat timp cat nu lucrati in ziua de Pasti, duminica, pe ce rationament se bazeaza recuperarea ei? Am putea vorbi de recuperara unei zile pe care ar trebui sa o lucrati dar o aveti libera. Aici trebuie sa va lamuriti cu angajatorul, e destul de neclar ce se intampla de fapt, dupa parerea mea. Probabil ca unitatea are program de lucru in acele zile?! Altfel nu imi dau seama de ce s-ar purta o discutie pe marginea recuperarii lor de catre salariat.

In Codul muncii nu gasiti precizat ca nu se acorda repausul saptamanal daca reveniti din CM pentru ca nu exista o astfel de posibilitate. Repausul saptamanal este obligatoriu pentru orice salariat, indiferent daca a fost sau nu in CM in saptamana respectiva. Singurele situatii in care se poate suspenda repausul se acorda mai tarziu sau se suspenda sunt prevazute de Codul muncii republicat.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta Constantinescu
 User Nicoleta Constantinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Apr. 2014
Va multumesc tare mult! Presupun ca in acest caz, exista un articol in codul muncii! Unde anume il pot gasi? si care ar fi acesta? Pentru a le demonstra contrariul! Ziua de duminica( prima zi de Paste), mi s-a spus ca va fi recuperata tot in aceeasi zi, in conditiile in care este liber pentru toata lumea, iar magazinul este inchis, iar celelalte colege au recuperarea sambatasau orice alta zi! Toate acestea, doar pentru simplul fapt ca am fost in concediul medical ! Va multumesc anticipat! O seara buna!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Apr. 2014
Depinde cum este organizat programul la nivelul unitatii. In mod normal insa concediul medical nu ar trebui sa restrictioneze acordarea repausului saptamanal. Daca totusi la nivelul unitatii se lucreaza si in zile de weekend iar conform programarii turelor ar trebui sa lucrati in ziua de Pasti, ea ar trebui compensata ca zi de sarbatoare lucrata si de weekend, totodata.

Incercati o sesizare si la ITM, am impresia ca ceva totusi nu este chiar in regula acolo. Mai ale ca apar nereguli si referitor la munca suplimentara, care se efectueaza numai cu acordul scris, prelabil, al salariatului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente. Ea trebuie compensata fie cu timp liber corespunzator, platit, acordat in urmatoarele 60 de zile, fie cu spor minim la salalariul de baza corespunzator de minim 75%.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024