ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

angjatorul are dreptate sau nu?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


sotul meu are contract de munca din mai 2011. in decembrie 2012 a fost in somaj pana in mai 2013. s-a reangajat in fostul loc de munca. eu trebuie sa nasc in august si cand s-a dus sa vorbeasca cu seful lui de dosarul de paternitate, acesta a spus ca daca isi face dosarul nu o sa il mai primesca niciodata la munca.
din cate stiam eu, angajatorul este obligat sa te tina la locul de munca in 6 luni dupa terminarea maternitatii/paternitatii.cum se poate proceda si ce acte imi trebuie pt dosarul de paternitate.
va multumesc

Viviana Vasiliu
 User  Viviana Vasiliu
a intrebat la 18 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Mai. 2013
Este corect ce spuneti si legat de cele 6 luni de protectie prevazute in lege pentru revenirea din CIC. Angajatorul nu poate dispune concedierea mai devreme de 6 luni de la revenirea definitiva in unitate (deci dupa finalizarea perioadei de pana la un an, doi sau trei, in functie de optiune) cu exceptia cazurilor in care apare reorganizarea judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Mai. 2013
Aveti grija cu termenii aceia in primul rand. Dupa concediul de maternitate, care este concediu medical, angajtorul nu are obligatia sa mentina salariatul pe post. Iar concediu de paternitate nu exista, ci doar concediu paternal pe o perioada foarte scurta. Exista concediu crestere copil insa, cel la care va referiti dvs, care poate fi luat de fiecare din parinti.

Insa, referitor la ceea ce spune angajatorul, nu este legal si probabil ca incearca sa il sperie. Conform legii (OUG 111/2010) angajatorul are obligatia sa aprobe cererea de concediu crestere copil, altfel risca sanctiuni din partea ITM pentru ca refuzul se incadreaza la contraventii. In plus, daca amandoi indepliniti conditiile de acordarea a concediului crestere copil atunci dat fiind faptul ca nasterea are loc dupa data de 1 martie 2012, parintele care nu opteaza pentru crestere copil va trebui sa efectueze minim o luna din totalul concediului solicitat de celalalt parinte.

Daca sotului i se refuza in continuare intrarea in concediu poate sesiza ITM si inclusiv depune actiune in instanta, in cazul in care nu se ajunge la o solutie favorabila si legala.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024