ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Buna seara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As dori si eu sa stiu daca un patron imi poate cere sa semnez concediul fara plata dar sa fiu zilnic la servici motivand ca nu fac norma intreaga ceea ce nu era adevarat mai ales ca in acea perioada eram angajata la fractiune de norma iar eu stateam norma intreaga adica 8 ore. Abia in urmatoarea luna mi s-a schimbat contractul individual de munca de la 4 ore la 8 ore deci ce am de facut in aceasta privinta.
Va multumesc.

Adaugata in: Concedii Concediu
Cristina-ioana Rusu
 User  Cristina-ioana Rusu
a intrebat la 26 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Oct. 2012
Asa e... nu am fost atenta...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Bunta la 26 Oct. 2012
Munca suplimentara in cazul contractelor incheiate cu timp partial este interzisa, prin lege. Daca in contract nu apare mentionata aceasta interdictie, asa cum am redat anterior, se considera contract incheiat cu norma intreaga, situatie in care deja nu mai vorbim de ore suplimentare.

Daca salariatul a semnat deja o cerere de concediu fara plata, nu prea vad ce ar putea sa faca angajatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Mariana Bunta
 User Mariana Bunta (Sef Birou Resurse Umane, S.C. L&B Grup S.R.L. Timisoara)
a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2012
In primul rand, patronul nu are cum sa va ceara sa semnati concediul fara plata.. Concediul fara plata este la cererea angajatului, nu angajatorului. In al doilea rand, daca erati angajata cu 4 ore/zi si stateati la serviciu 8 ore/zi, cel 4 ore in plus pe care le stateati sunt coniderate munca suplimentara si se platesc ca atare: fie cu un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 75%, fie cu timp liber platit in urmatoarele 60 de zile calendaristice. Si in al treilea rand nu aveti cum sa fiti prezenta la serviciu din moment ce aveti semnata o cerere de concediu fara plata. Daca angajatorul doreste sa-si reduca temporar activitatea pentru a nu plati 100% angajatii sunt alte metode de a face acest lucru, nu semnarea de concediu fara plata.. In cazul acesta, dumneavoastra ati putea face o sesizare la ITM privind nerespectarea Codului Muncii art 120 alin. 1 si 2, art. 122 alin. 1, 2 si 3, art. 123 alin. 1 si 2... printre altele.. :)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Oct. 2012
Angajatorul nu va poate cere sa intrati in concediu fara plata, nu este legal acest lucru. Concediul fara plata se acorda la cererea angajatului si nu a angajatorului.

Mai mult, in perioada in care ati avut in contract norma de 4 ore ati efectuat ore suplimentare contrar prevederilor legale. Daca insa in contractul dvs nu apare mentionata interdictia efectuarii orelor suplimentare, precum si alte elemnte prevazute de Codul muncii ca fiind obligatoriu de mentionat in contractul cu timp partial, se poate considera ca acesta a fost incheiat cu norma intreaga. Insa daca este asa si restul de 4 ore nu au fost platite, nu prea este in regula.

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion George Andreescu Gratiela Petrescu adriana iancu alexei delimart Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024