ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul concediu de odihna fractionat in caz de intrare in prenatal.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Lucrez la o companie si din de la jumatatea lunii Mai voi intra in concediu prenatal. Anual am dreptul la 23 de zile de concediu conform contractului. Din acestea compania blocheaza 10 zile de concediu in vara in luna august si 5 zile in Decembrie de sarbatori si le scade din cele 23 de zile.

De la inceputul anului pana acum am beneficiat de 8 zile de concediu legal. Compania ma instiinteaza ca sunt actualmente pe minus cu 4 zile de concediu. La calcul au scazut din cele 23 de zile - 8 zile ceea ce am luat dar si 10 zile din august si - 5 zile din decembrie 2013 desi nu sunt luate inca. Apoi au impartit rezultatul la 2 fiindca intru in prenatal de la jumatatea lui Mai. Mentionez ca in acele date eu voi fi in concediu postnatal respectiv concediu de ingrijire copil deci nu voi putea beneficia de ele si ei au fost anuntati de acest lucru.

Este legal calculul? Este normal sa imi scada un concediu neefectuat doar pentruca compania asa agreeaza chiar daca eu nu voi beneficia de el? Cum pot proceda mai departe ca sa reglementez situatia (intern deja am escalat fara nicun rezultat).

Multumesc!

Adaugata in: Concedii
Mia Enache
 User  Mia Enache
a intrebat la 03 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Mai. 2013
Conform legii europene, pe care foarte multi angajatori o ignora din pacate in detrimentul lor, concediul de odihna al unui salariat care beneficiaza de medical nu este afectat (Directiva CE 88/2003 explicata prin hotarare a Parlamentului European). Ca atare, concediul de odihna se calculeaza pentru toata perioada pana la intrarea in crestere copil. In caz contrar, salariatul poate actiona in instanta angajatorul si va avea castig de cauza. Asta inseamna ca CO se va calcula pentru perioada ianuarie - 16 septembrie, in mod normal, rezultand astfel mai mult de 9 zile de CO. Adica 23/12 x 8,5 luni = 16 zile CO cuvenite pana la intrarea in crestere copil. Nu aceasta este insa intrebarea, iar procedura companiei este eronata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2013
23/12*4,5 luni-lucrate =9 zile
Pana la intrarea in concediu de maternitate vi se cuvin 9 zile de concediu de odihna pentru timpul lucrat .Angajatorul in astfel de situatii ar trebui sa va dea cele 9 zile de co pana la suspendarea CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2013
Nu, nu este corect. Dvs nu ati primit un drept necuvenit si nici nu se presupune ca il efectuati in avans, cat timp nu l-ati solicitat. Concediul se efectueaza in baza unei programari colective sau individuale, nu la impunerea angajatorului. Faceti o sesizare catre ITM si daca nu se rezolva situatia asa puteti actiona angajatorul in instanta de judecata.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024