ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul indemnizatie CO in situatia in care a fost CM in cele 3 luni anterioare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Va rog ajutati-ma cu interpretarea aliniatului 2 din CM.
Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Faptul ca in alinaiatul 2 se face referire la drepturile salariale prevazute la alin. 1 ma face sa interpretez acest aliniat astfel:
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale (conform alin. 1 se vor lua în calcul salariul de baza, sporurile de indemnizatie cu caracter permanent) din ultimele trei luni anterioare lunii in care se acorda concediul.
Adica chiar daca a avut concediu medical, concediu de odihna, concediu fara plata etc. calculez pentru aceea luna venitul ca find salariul de baza plus sporurile cu caracter permanent.

Daca gresesc, va rog sa ma corectati si sa-mi indicati cum calculez media celor trei luni anterioare concediului de odihna daca a avut intr-una din luni concedu medical sau concediu fara plata.

Va multumesc!
Cu stima,
Maria Olescu

Maria Olescu
 User  Maria Olescu
a intrebat la 06 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Olescu
 User Maria Olescu
a raspuns userului adriana iancu la 10 Oct. 2014
Buna ziua!

Va multumesc pentru raspunsurile date la intrebarea mea. Cred ca nu am formulat intrebarea destul de clar de aceea revin cu un exemplu. Un angajat care are salariu de baza 2000 si spor cu caracter permanent (vechime) 20%, are 5 zile de concediu in luna august. In luna iunie a avut 10 zile de CM.
1. Se face calculu cat ar castiga pentru perioada de 5 zile = 600lei
2. Venitul pe ultimle 3 lun conform Art.150 alin (1):
iulie venit=2400, zile=23
a)iunie venit=1200, zile=20-10=10 b)iunie=2400 zile=20
mai venit=2400, zile=21

m1=(2400+1200+2400)/(23+10+21)=111,11
m2=(2400+2400+2400)/(23+20+21)=112,5

pentru iunie v-am prezentat variante de calcul
a) efectiv lucrat + sporul aferent;
b) ca si cand ar fi lucrat toata luna (salar baza + sporul)

Am facut acest exemplu fiindca din discutiile pe care l-am avut cu alte firme sunt folosite abele variante la stabilirea mediei pe ultimele 3 luni anterioare COi:
- se ia in calcul doar veniturile pentru efectiv lucrat + sporuri pentu cele 3 luni
- indiferent de pontajul angajatului pentru cele trei luni intra in calcul ca si cand angajatul ar fi la servici

Care dintre cele doua variante este cea corecta? Varianta b) asigura o uniformitate in calcul. De exemplu un angajat care are spor de weekend (considerat spor permanent) iar acest spor se aplica numai in zilele de sfarsit de saptamana. Angajatul intr-o luna care intervine in calculul mediei a lucrat doar un weekend iar restul lunii a fost in CM. In acest caz creste semnificativ media celor trei luni, mai ales ca sporul de weekend este 100%.

Va multumesc!
Cu stima,
Maria Olescu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mioara Baditoiu
 User Mioara Baditoiu
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Oct. 2014
Buna ziua,
intervin cu un comentariu:
Conform Directivei nr 2003/88/CE, "concediul medical nu diminueaza concediul de odihna"
cum poate fi interpretat? Se aplica ca si drept la concediul de odihna pentru perioada in care angajatul a avut concediu medical? Deci nu se va lua in calcul indemnizatia medicala la calculul CO!

multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Oct. 2014
Indemnizatia medicala nu este drept salariat inscris in CIM, iar odata cu intrarea salariatului in concediul medical contractul de munca se va suspenda de drept asa cum prevede Codul muncii republicat. Odata cu suspendarea CIM se va suspenda si activitatea, odata cu drepturile salariale ce decurg de aici. Ceea ce inseamna ca indemnizatia pentru concediul de odihna se va calcula in baza veniturilor din cele 3 luni anterioare intrarii in concediu medical, cele din contractul de munca. Drepturile cu caracter permanent sunt cele din contractul de munca, de altfel chiar codul muncii prevede acest detaliu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 07 Oct. 2014
Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024