ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calculul concediului de risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.As dori sa stiu si eu cat ar fi trebuit sa iau plata concediului de risc maternal pe luna martie 2012- este prima luna de concediu de risc maternal daca salariul brut este de 1160 ron iar salariul net era de 850 ron. Mentionez ca mi s-a dat suna de 691 ron ca plata pe acest concediu de risc maternal pe luna martie. Estee corect calculat? MUltumesc.

Adaugata in: Concedii
Eugenia-larisa Larisa
 User  Eugenia-larisa Larisa
a intrebat la 13 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 14 Apr. 2012
Se plateste asadar contributia pentru CAS-pensii, nu si impozitul si celelalte contributii obligatorii.

Suma este corecta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 14 Apr. 2012
Articolul 10 din OUG 96/2003 care prevedea acordarea indemnizatiei pentru risc maternal in functie de un stagiu de cotizare de 10 luni precum si nedatorare contributiei pentru asigurari sociale - pensii a fost abrogat odata cu intrarea in vigoare a OUG 158/2005.

Art. 60 din OUG 158/2005

2 Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 14 Apr. 2012
Indemnizatia pentru risc maternal se acorda fara a exista conditia stagiului de cotizare, asa cum pevede OUG 158/2005. Calculul de face potrivit dispozitiilor art. 10 din cuprinsul ordonantei, pe baza mediei veniturilor din ultimele 6 luni anterioare acordarii concediului. Daca in momentul acordarii concediului de risc maternal stagiul de cotizare este mai mic de o luna, calcului se face pe baza venitului lunar din prima luna de acitvitate. Insemnizatia se plateste de catre angajator, urmand ca acesta sa isi recupereze banii de la Fondul de sanatate.

Extras din OUG 158/2005:

Art. 31
[...]
3 Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
4 Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. 2 reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

ART. 10
1 Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
[...]
4 In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. 2.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 13 Apr. 2012
Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemniza??ie de risc maternal, care se suport?? din bugetul asigur??rilor sociale de stat. Cuantumul indemniza??iei este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate ??n cele 10 luni anterioare solicit??rii, pe baza c??rora s-a achitat contribu??ia de asigur??ri sociale de stat. Pentru indemniza??ia de risc maternal nu se datoreaz?? contribu??ia de asigur??ri sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezint?? perioad?? asimilat?? stagiului de cotizare.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024