ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cand trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Dupa ce nasc, trebuie sa imi fac imediat dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului sau sunt obligata sa-mi iau concediu de lauzie? Si cine imi acorda acesti bani (pt. concediu de lauzie)? Vor veni tot pe state de plata ca si in cazul concediului prenatal, la locul de munca?

Adaugata in: Concedii
Florentina Cojocaru
 User  Florentina Cojocaru
a intrebat la 06 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Nov. 2012
Daca sunteti salariata, atunci dupa nastere veti efectua obligatoriu un concediu de lauzie de minim 42 de zile calendaristice, OUG 96/2003 prevede acest lucru. Dupa finalizarea concediului de lauzie depuneti (la angajatorul unde lucrati) o cerere de acordare a concediului crestere copil iar la Primaria sau Directia de Asistenta Sociala depuneti dosarul pentru indemnizatie crestere copil. Ca sa puteti beneficia de acest tip de concediu este necesar ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului sa realizati venituri profesionale supuse impozitului sau venituri din activiati agricole. Legea prevede si alte situatii care pot fi luate in calcul la stabilirea celor 12 luni. Indemnizatia reprezinta 85% din media acestor venituri nete, minimul acordat fiind de 600 de lei pe luna iar maxim 3400 / luna pentru concediul de pana la 1 an / 3 ani in cazul copilului cu handicap, si maxim 1200 de lei / luna in cazul concediului acordat pana la 2 ani.

Concediul de lauzie este suportat in totalitate de FNUASS. El va fi platit de angajator, urmand ca acesta sa isi recupereze banii de la Casa de Sanatate. Din totalul zilelor de concediu se vor plati numai zilele lucratoare. Valoarea indemnizatiei de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 6 luni anterioare celei in care vi se acorda concediul medical de lauzie.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024