ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care sant reglementarile legale despre concediu de odihna (in sanatate)?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La un spital angajatii sant obligati ca din cand in cand sa li se treaca 2-3 zile de concediu, desi ei sunt la munca (nu primesc bonurile aferente acestor zile). Nu au posibilitatea de a-si lua tot concediul de odihna si la trecerea in anul urmator pierd zilele de concediu ramase. Care sant reglementarile legale despre concediu de odihna (in sanatate)?
Multumesc!

Mora Ionuc
 User  Mora Ionuc
a intrebat la 05 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mora ionuc la 06 Nov. 2013
Sesizati ITM de urgenta, se incalca flagrant legea privind dreptul la concediul de odihna si efectuarea lui. Articolele din Codul muncii referitoare la acordarea CO le regasiti mai jos.

Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art. 147
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

Art. 148
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Art. 149
Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.

Art. 151
(1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului mora ionuc la 06 Nov. 2013

ART 149(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Concediul de odihna se efectueaza in fapt nu sunt trecuiti doar in pontaj in concediu si salariatii se prezinta la lucru in aceste zile.Corect concediul se acorda pe baza unei cereri din partea salariatului aprobata de conducatorul unitatii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mora Ionuc
 User Mora Ionuc
a raspuns userului Marina Florina la 05 Nov. 2013
Multumesc Mariana,dar eu as fi dorit sa stiu exact articolele din lege care reglementeaza concediul de odihna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marina Florina
 User Marina Florina (HR & Payroll Specialist, SC Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara SA)
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2013
Reglementarile privind concediul de odihna sunt aceleasi si sunt acelea prevazute de Codul Muncii.
1. Angajatii nu pot fi "obligati" sa li se treaca 2-3 zile de concediu daca ei sunt la munca. Concediul de odihna se efectueaza in natura in baza consimtamantului angajatului (prin scrierea unei cereri de concediu) si cu aprobarea sefului ierarhic. Ceva nu e in regula acolo.
2. Angajatii nu au cum "sa-si piarda zilele de concediu" pentru ca, prin exceptie, efectuarea zilelor de concediu neefectuat in anul urmator este permisa in cazurile expres prevazute de lege sau prin CCM aplicabil.
3. Efectuarea concediului de odihna se face in baza unei programari colective sau individuale.



Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024