ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

CCC solicitat de tata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in acest moment si eu si sotia suntem angajati. Sotia urmeaza sa nasca la jumatea lunii Noiembrie. In momentul de fata ea se afla deja in prenatal. Am inteles ca dupa nastere trebuie sa stea 43 de zile in postnatal. In concediul de crestere copil as dori sa intru eu (tatal), pe o perioada de 1 an, insa as vrea sa stea si sotia acasa ( sa isi dea demisia de la actualul loc de munca). Cum trebuie procedat?
In momentul in care iese din concediul obligatoriu de 42 de zile trebuie sa isi dea demisia, timp in care eu depun solicitarea de CCC? Daca isi da demisia si eu intru in CCC, voi putea sta 12 luni acasa, fara sa se piarda stimulentul de insertie?
De asemenea, va rog sa imi spuneti cand trebuie sa anunt eu la serviciu faptul ca voi intra in concediu de crestere copil in locul mamei?
E un termen anume?

Multumesc!


Adaugata in: Concedii Crestere copil
Marius Ionut Voinea
 User  Marius Ionut Voinea
a intrebat la 23 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marius Ionut Voinea la 24 Sep. 2013
In primul rand CIC nu vi se acorda pe o perioada de un an, e bine a fiti atent la acest aspect. CIC se acorda pana la implinirea varstei de un an de catre copil, este altceva, ceea ce inseamna mai putin de un an pentru ca 42 de zile din primul lui an de viata reprezinta si concediul de maternitate al mamei.

Angajatorul poate dispune concedierea in timpul CIC sau mai devreme de 6 luni de la revenirea definitiva numai in doua situatii: faliment sau reorganizare judiciare. Alte temeiuri nu sunt legale pentru concediera unui salariat aflat in CIC sau in cele 6 luni de la revenirea definitiva din CIC.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Ionut Voinea
 User Marius Ionut Voinea
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Sep. 2013
Va multumesc mult pentru raspunsul complet si la obiect .

As mai avea o singura intrebare : daca solicit sa intru in CIC pe o perioada de 1 an , angajatorul meu ma poate da afara in timpul CIC sau imediat dupa terminarea acestuia ?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2013
Sa le luam pe rand.

Mai intai, dupa ce sotia naste, ea va fi obligata sa efectueze cele 42 de zile de concediu de lauzie, fiind salariata, iar dvs veti putea solicita CIC si apoi indemnizatia numai incepand cu cea de-a 43-a zi sau dupa ce iese din concediul pentru lauzie, in cazul in care opteaza pentru o perioada mai mare, dar care sa nu depaseasca totalul de 126 de zile de concediu de maternitate posibil legal.

Daca doreste sa inceteze raportul de munca actual, isi poate depune demisia dupa concediul de maternitate, iar contractul ei va inceta dupa efectuarea preavizului obligatoriu negociat prin contractul de munca pe care l-a incheiat cu angajatorul ei acutal.

Sotia insa nu va avea dreptul la stimulentul de insertie cat timp nu va avea venituri de natura profesionala pe perioada acordarii lui. Aceasta este conditia impusa de lege, altfel acordarea nu este posiblia. Exista totusi posibilitatea ca dvs sa fiti cel care sa beneficieze de stimulent de insertie, revenind la lucru mai devreme de implinirea varstei de un an daca optati pentru concediul de pana la un an. Iar daca solicitati concediu de pana la 2 ani, revenirea trebuie sa aiba loc dupa ce copilul implineste un an ca sa puteti beneficia de stimulentul de insertie.

Totodata, daca dvs intrati in CIC iar mama indeplinieste si ea conditia acordarii CIC, avand venituri realizate in toate cele 12 luni anterioare nasterii, va avea obligatia efectuarii a minim o luna din totalul CIC solicitat de dvs. In caz contrar, statul va va retine indemnziatia aferenta unei luni din totalul perioadei pentru care optati.

Dvs. puteti solicita acordarea CIC de la locul de munca numai dupa ce mama finalizeaza concediul de lauzie, dar nu mai devreme de cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului. Solicitarea se face printr-o cerere insotita de certificatul de nastere al copilului si dovada efectuarii concediului de lauzie de catre mama.

Aveti grija cu acea demisie insa, mama pierde inclusiv dreptul la somaj pe care l-ar putea accesa dupa finalizarea CIC, in cazul in care nu isi doreste un alt loc de munca.

Va recomand sa intrati pe siteul DGASPC, cel al sectorului 6 Bucuresti este destul de complet, si sa vedeti in detaliu care sunt conditiile de acordare a acestor drepturi, astfel incat sa fiti pregatiti in mod corect cand veti dori sa le solicitati. Regasiti acolo si lista documentelor necesare. http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024