ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cocediu de odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua, sunt Daniela si as dori sa va intreb daca este corect din partea angajatorului sa ne taie doua zile de concediu de odihna pe motivul ca in ultimile trei luni a anului trecut nu am avut partial, de lucru din vina angajatorului sau crizei si ca in perioada ianuarie a aceluiasi an ,personal,am avut cinci zile de concediu medical.mentionez ca in zilele cand nu am avut de lucru ne-a pus sa semnam cereri de concediu fara salariu din motive''personale''.In acceptiunea angajatorului, ar fi ca firma isi rezerva dreptul de a acorda angajatilor 15 zile de concediu fara salariu si ca aceste zile impreuna cu concediul medical se rasfrang asupra zilelor de concediu de odihna .in vara am efectuat doar 15 zile de concediu urmand ca restul de sase zile sa il efectuez in luna decembrie a anului trecut.astazi mi s-a spus ca imi vor fi suprimate doua zile de concediu pe motivul mai sus mentionat,ramanand sa imi plateasca doar patru zile.E corect? va rog sa imi spuneti ce articol de lege ii da dreptul sa faca asa ceva. multumesc.

Adaugata in: Concedii
Daniela Batiru
 User  Daniela Batiru
a intrebat la 04 Ian. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Predescu Ana
 User Predescu Ana
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2012
Codul Muncii prevede:
Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

....
3 In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Ian. 2012
Dat fiind faptul ca ati avut o perioada de 20 de zile de activitate nelucrate in anul anterior, reprezentand concediu medical si fara plata, concediul de odihna este intr-adevar afectat. In Codul Muncii este prevazut faptul ca zilele de concediu de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata efectiv pe parcursul anului.

Art. 145
2 Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Presupun ca in contractul dvs sunt trecute 21 de zile de CO anual. Acesta s-ar distribui astfel:

21 zile CO / 12 luni = 1.75 zile CO / luna

Dat fiind faptul ca 20 zile nu le-ati lucrat in decursul anului, vi s-a cuveni 19 de zile de CO, aplicand formula de calcul de mai sus, completata astfel:

21 zile CO / 12 luni = 1.75 zile CO / luna
20 zile nelucrate = o luna
1.75 zile CO * 11 luni = 19 zile CO

Concediul fara plata insa nu poate fi acordat la initiativa angajatorului, el avand la baza o cerere inaintata de catre angajat. Astfel ca angajatorul nu v-ar fi putut forta sa luati concediu fara plata.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024