ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu 5 zile nastere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am doua nelamuriri:

1. La sfarsitul lunii mai, sotia va naste. Imi pot lua cele 5 zile de concediu din ziua in care naste, inclusiv, sau trebuie sa treaca o anumita perioada?

2. Contractul individual de munca il am pe perioada determinata (7 luni), cu data expirarii 14 iunie! Dupa prelungirea care va urma (se va incheia pe perioada nedeterminata - sper :) ), imi pot lua separat cele 10 zile de concediu (aferente cursului de puericultura pe care l-am urmat)? Va intreb aceste lucruri deoarece nu am gasit nicaieri in lege o explicatie clara despre fractionarea concediului (stat+curs puericultura) respectiv 5 +10 zile.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Adaugata in: Concedii
Dragos Dragos
 User  Dragos Dragos
a intrebat la 31 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos Dragos
 User Dragos Dragos
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2013
Am mai consultat niste prieteni si m-au bagat mai mult in ceata......ei cred ca nu s-ar fractiona concediul......nu stiu ce sa mai cred....doamna de la resurse umane mi-a zis ca legea nu specifica......SEC......DECI, in concluzie.....pot sa mi-l iau fractionat 5 zile si 10 zile???? ar putea afecta resursele umane in vreun fel (nu stiu care e procedura pentru concedii privind declararea in programele lor specifice...)
Sper sa ma lamuriti!
Va multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos Dragos
 User Dragos Dragos
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2013
Multumesc frumos pentru raspuns si pentru promptitudine!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2013
Nu este stabilit intr-adevar in lega daca se fractioneaza sau nu concediul, in practica se acorda de obicei tot odata. Daca aveti cursul de puericultura puteti cere concediul paternal de 15 zile, cu mentiunea ca acest concediu se acorda in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. De suplimentarea cu cele 10 zile ca urmare a aboslvirii cursului beneficiati o sinugura data, pentru o singura nastere. Legea care stabileste acordarea acestui drept este 210/1999 privind concediul paternal.

Art. 1
(1) Concediul paternal se acordă in conditiile prevăzute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la ingrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, in conditiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, in primele 8 săptămani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plăteste din fondul de salarii al unitătii si este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 3
(1) Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordată in conditiile prevăzute la art. 2 alin. (2).
(2) Permisia prevăzută la alin. (1) se acordă si tatălui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoasterii paternitătii, in conditiile legii. Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de nastere al noului-născut, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitătii, intocmită in conditiile legii.

Art. 4
(1) In cazul in care tatăl copilului nou-născut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin.(1) numai o singură dată.

Art. 5
(1) In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.
(2) Pe perioada concediului acordat in conditiile alin. (1) tatăl copilului beneficiază de o indemnizatie egală cu ajutorul pentru sarcină si lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculată după salariul de bază si vechimea in muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl isi desfăsoară activitatea, la alegere.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024