ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt in concediu prenatal din data de 1 septembrie, iar in 15 am nascut, as putea renunta la concediu si sa intru in cel de crestere a copilului de la 1 decembrie, as vrea sa optez pentru 2 ani, cand o sa ma intorc la munca in 15 septembrie sau in 1 decembrie?

Florina Aldea
 User  Florina Aldea
a intrebat la 06 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florina Aldea
 User Florina Aldea
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Nov. 2012
Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2012
Sunteti in concediu de lauzie (postnatal) daca deja ati nascut. Nu mai sunteti de mult in prenatal.

Nu aveti dreputul sa renuntati la concediul de sarcina si lauzie. Legea prevede (daca sunteti salariata) ca aveti obligatia efectuarii unui numar de minim 42 de zile concediu de lauzie, iar dupa finalizarea lui puteti depune cererea pentru crestere copil si dosarul pentru indemnizatie. Concediul de lauzie este o masura de protejare a sanatatii mamei care tocmai a nascut, iar angajatorul are dreptul, legal, sa va refuze in acest caz revenirea la lucru mai devreme de 42 de zile de la nastere. In plus, dosarul pentru indemnizatia crestere copil poate fi depus numai incepand cu cea de-a 43-a zi de la nasterea copilului, in cazul efectuarii unui concediu de lauzie.

Concediul pentru crestere copil inceteaza in ziua imediata celei in care copilul implineste un an, doi ani sau trei ani (in cazul copilului cu handicap), in funcite de optiunea exprimata.

Conform prevederilor OUG nr. 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare si a OUG nr. 148/2005 republicata, drepturile reprezentand indemnizatie se cuvin si se platesc:

1. Incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza conform legii concediul si indemnizatia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
2. Incepand cu data nasterii copilului, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile legale pentru acordarea concediului si indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.
3. Incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului in regim de urgenta, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.
4. De la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, in situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita , copilul este incadrat in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data.Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
5. De la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, in situatia in care dupa implinirea varstei de 1 an sau 2 ani copilul, respectiv unul sau mai multi dintre copiii rezultati din sarcini multiple este incadrat intr-un grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data.Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
6. De la data depunerii cererii in celelalte cazuri.


Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Gratiela Petrescu Viviana Serni Radu Anton G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024