ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
In cadrul firmei este o angajata ce trebuie sa intre in concediu crestere copil (cele 126 de zile si perioada pana la 2 ani), intreb pentru ca nu am avut pana acum treaba cu asa ceva, ce anume trebuie sa fac:decizii, adeverinte , revisal, toata documentatia necesara.Va multumesc!

Adaugata in: Concedii
Oana Munteanu
 User  Oana Munteanu
a intrebat la 20 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Feb. 2013
Pe perioada concediului crestere copil, fiind suspendat CIM al salariatei in cauza, puteti incadra un suplinitor, pe perioada determinata de timp, specificand in contractul lui ca va inlocui titulara de post. Contractul suplinitorului va inceta la data revenirii titularei, cf. Codului muncii republicat.

Pentru concediul crestere copil va trebui sa completati pentru salariata o adeverinta tip, pe care o regasiti in Anexa 6 din HG 57/2012 pentru modificarea HG 52/2011 privind normele de aplicare a OUG 111/2010.

Aici regasiti pe larg lista documentelor de care salariata va avea nevoie pentru concediul crestere copil, cat si conditiile de acordare plus alte drepturi, pe care le poate accesa http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm. Tatal are aceleasi drepturi, el poate opta pentru crestere copil in locul mamei daca doreste si implineste conditiile de acordare, dar numai dupa efectuarea concediului de lauzie de catre mama, in cazul de fata ea indeplineste conditiile de acordare a lui.

Informati salariata si cu privire la urmatoarea prevedere:

Art. 11 - OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2013
Concediul de 126 de zile nu este concediu crestere copil, ci concediu medical de maternitate pentru sarcina si lauzie. El se acorda in baza certificatului medical eliberat de medic. Salariata va va prezenta acest certificat iar in baza lui ii platiti indemnizatia medicala de 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare celei in care i se acorda concediul medical. (veniturile pentru care s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnziatii medicale). Din cele 126 de zile are obligatia prin lege de a efectua minim 42 de zile de lauzie. Concediul medical reprezinta suspendare de drept a contractului, dar nu se opereaza in Revisal. cf. HG 500/2011. Banii ii puteti recupera apoi de la FNUASS, prin depunerea unui dosar la casa de sanatate in termen de 90 de zile de la data la care salariata are dreptul la indemnizatia medicala. Indemnizatia este suportata intergral de FNUASS.

Din cea de-a 43-a zi poate solicita concediul pentru crestere copil de pana la 1 an , 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap, dar nu este obligata sa o faca. Acest concediu este un drept, nu o obligatie.

Pentru concediul crestere copil salariata trebuie sa va inainteze o cerere scrisa insotita de certificatul de nastere al copilului, iar dupa primirea ei intocmiti o decizie de suspendare a contractului pentru crestere copiul, pentru perioada solicitata de angajata. Concediul se acorda pana la data de nastere a copilului si nu pe o perioada calculata de la data cererii. Concediul poate inceta fie mai devreme la cererea salariatei, fie cel tarziu in ziua urmatoare datei de nasterea a copilului. Suspendarea o operati in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la prima zi de concediu, si transmiteti catre ITM. Incetarea suspendarii se opereaza cand revine salariata, pentru a reactiva CIM. In ziua in care copilul implineste 1, 2 sau 3 ani, in functie de optiune, salariata este inca in concediu si primeste indemnizatie, cf. OUG 111/2010.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024